‘Europese banken zijn nog altijd veel te groot’

© Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Het fundamentele probleem van de Europese banksector is nog altijd niet opgelost, zegt oud-zakenbankier en ULB-professor Eric De Keuleneer.

“Het fundamentele probleem van de Europese banksector is nog altijd niet opgelost”, zegt oud-zakenbankier en ULB-professor Eric De Keuleneer in een interview met Trends. De Keuleneer:“Veel banken zijn in de jaren negentig en 2000 te groot geworden in verhouding tot hun klantendeposito’s, sommige hadden niet eens een handelsfonds. Met veel van die instellingen blijven er problemen.”

Veel Europese grootbanken zijn vandaag nog altijd veel te groot? De Keuleneer: “Absoluut. Ze kunnen hun eigen risico’s niet controleren. Maar ook de regulatoren hebben het overzicht verloren. De mechanismen van controle op de marktactiviteiten van die banken zijn eenvoudigweg ontoereikend.”

Wat moet er gebeuren om het vertrouwen te herstellen? De Keuleneer: “In de eerste plaats moeten de Basel-richtlijnen hervormd worden. Na wat er in Griekenland gebeurd is, moeten we nu maar eens af van het idee dat overheidspapier geen risico inhoudt. Anders kunnen banken hun balans blijven opblazen, terwijl ze hun balans precies drastisch moeten afbouwen.”

Dreigt de financiering van de economie dan niet in het gedrang te komen? De Keuleneer: “Bij veel grootbanken vertegenwoordigen leningen amper 30 procent van hun activa. Het saldo komt grotendeels van marktactiviteiten die weinig te maken hebben met traditioneel bankieren.”

U steunt het idee van de Belgische regering om de banken te splitsen in deposito- en zakenbanken?

De Keuleneer: “Een splitsing is een eerste stap in de goede richting. Een depositobank kan je reguleren, een marktactiviteit niet. Ik ben voor een afscheiding zoals beschreven in het Britse Vickers-rapport: via het opleggen van strenge beperkingen op de financiering van speculatieve activiteiten door depositobanken. Want dat is vandaag het grote probleem: het geld van deposito’s wordt te gemakkelijk, rechtstreeks of onrechtstreeks, gebruikt voor marktspeculatie.”

Lees het volledige interview met Eric De Keuleneer in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content