Europa plaatst vraagtekens bij deal tussen België en GDF Suez

26/03/10 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Bron: Trends

De Europese Commissie legt minister van Energie Paul Magnette (PS) het vuur aan de schenen. In een vijf bladzijden tellende vragenlijst vraagt Europa tekst en uitleg bij de energiedeal die de regering-Van Rompuy op 22 oktober 2009 afsloot met GDF Suez naar aanleiding van het langer openhouden van se drie oudste kerncentrales. Dat schrijven De Tijd, De Morgen en De Standaard vrijdag.

Volgens het protocolakkoord moet GDF Suez tot 2015 jaarlijks een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro betalen. In ruil ging de Belgische regering ermee akkoord om het monopolie van GDF Suez in ons land tot 2025 te betonneren.

Al gauw was duidelijk dat deze deal op Europees verzet zou stoten, want het staat haaks op de liberalisering van de energiemarkt, waar Europa zwaar op inzet. Donderdag bleek dat de Europese Commissie tekst en uitleg vraagt aan België. De Europese Commissie wil vooral weten of de dominante positie van GDF Suez op de Belgische energiemarkt nog wordt versterkt door de deal die met de Franse energiegroep is afgesloten.

Ze wil ook weten of het verlengen van de duurtijd van de kerncentrales geen negatieve impact zal hebben op de uitbouw van hernieuwbare energie in ons land. Europa vraagt zich voorts af waarop ons land zich heeft gebaseerd om een bijdrage van 215 tot 245 miljoen euro te vragen.

Magnette liet in de Kamer weten tegen 8 april te antwoorden.

Lees meer over:

Onze partners