‘Europa kan werken, maar we willen het niet’

© iStock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

“Als Europa wil vooruitgaan, moet het eerst naar de rechtbank om te weten of dat mag”, zegt Jozef Vangelder, redacteur bij Trends.

Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Singapore heeft ook de handtekening van de lidstaten nodig, zo oordeelde het Europees Hof van Justitie vorige week. De uitspraak van het Hof bakent de bevoegdheden af voor alle volgende Europese handelsakkoorden. De territoriumgevechten tussen de EU en de lidstaten – herinner u de lijdensweg van CETA, het Europese vrijhandelsakkoord met Canada – zouden tot het verleden moeten behoren.

Europa kan werken, maar we willen het niet

De EU kan nu in rust en vrede haar handelsbeleid voortzetten, in principe toch. Er staat onder meer een handelsakkoord met Vietnam in de steigers. Maar de spanningen zullen blijven. De EU heeft al een halve eeuw de bevoegdheid handelsakkoorden af te sluiten met derde landen. Daar kraaide geen haan naar, zolang de akkoorden op het klassieke terrein van de douanetarieven bleven. Maar de jongste jaren stootten ze door naar materies die in de lidstaten gevoelig liggen, zoals de regeling van geschillen tussen lidstaten en investeerders. Dat was ook het geval met het handelsakkoord met Singapore.

De uitspraak van het Europees Hof heeft het handelsakkoord gedeblokkeerd. Maar wat een doorbraak lijkt, is in realiteit een afknapper. Als Europa vooruit wil, moet het naar de rechtbank om te weten of dat mag. Zo diep is het Europese project gezakt.

Nochtans is het democratisch verkozen Europees parlement perfect in staat handelsakkoorden te wikken en te wegen. Maar blijkbaar worden die akkoorden pas écht democratisch na een ratificatiemarathon langs 38 nationale en regionale parlementen. Handelsakkoorden kunnen rechtmatige maatschappelijke zorgen doen ontstaan, dat is het punt niet. Het werkelijke probleem is dat we die zorgen niet willen toevertrouwen aan een Europese democratie. Europa kan werken, maar we willen het niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content