Europa is klaar voor bankenunie

© reuters

Het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor de laatste onderdelen van de bankenunie.

Het doel van de bankenunie bestaat erin dat de belastingbetaler niet langer in de buidel moet tasten als banken in de problemen komen, maar de sector zelf.

“Dit is een beslissende stap om de link te breken tussen bancaire schulden en overheidsschulden. Voortaan gelden er duidelijke regels om een falende bank af te wikkelen en zijn de risico’s voor de hele sector beperkt”, zei Parlementsvoorzitter Martin Schulz dinsdag in een toelichting bij het besluit.

Het gemeenschappelijke toezicht op de banken in de eurozone werd al eerder overeengekomen. De stemming van dinsdag lanceerde ook het resolutiemechanisme. wat te doen wanneer een bank over de kop gaat? De onderhandelaars van het Parlement sloten daarover een akkoord met de lidstaten. Over het bijbehorende resolutiefonds, dat door de sector wordt gespijsd, heeft het Parlement niets te zeggen.

Er werd dinsdag ook gestemd over nieuwe regels voor de eigenlijke afwikkeling van failliete banken. Die ‘bail-in’-regels zeggen dat het eerst de aandeelhouders en de obligatiehouders zijn die worden aangesproken. Om te verhinderen dat belastingbetalers alsnog moeten bijspringen, werd ook een nieuw depositogarantiestelsel opgezet. De lidstaten moeten nu zelf een door de banken gefinancierde regeling opzetten.

De beslissing om de Europese bankensector te hervormen en de stap te zetten naar een bankenunie, werd gemaakt op de Europese top van juni 2012, op het hoogtepunt van de crisis. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content