Eurolanden engageren zich om eurozone niet uit elkaar te laten vallen

12/07/11 om 07:11 - Bijgewerkt om 07:11

Bron: Trends

De eurolanden hebben bijkomende maatregelen en afspraken gemaakt om de crisis in de eurozone te bestrijden. Italië is gewaarschuwd om zijn financiële situatie onder controle te houden.

Eurolanden engageren zich om eurozone niet uit elkaar te laten vallen

© Reuters

De eurolanden hebben maandagavond "het absolute engagement" uitgestuurd dat ze "geen landen in de richting van een wanbetaling laten gaan". Dat heeft de Belgische minister van Financiën Didier Reynders maandagavond verklaard na afloop van een bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten.

Maatregelen

Na acht uur beraadslagingen raakten de ministers van de zeventien eurolanden het eens over een verklaring die stelt dat de eurolanden bereid zijn om maatregelen te nemen die moeten vermijden dat de Griekse crisis overslaat naar de rest van de eurozone.

Europees noodfonds

In de verklaring wordt onder meer verwezen naar een uitbreiding van het takenpakket van het Europese noodfonds EFSF, de verlenging van de looptijd van leningen en verminderingen van interestvoeten. Ook blijven de ministers verder onderhandelen met banken, verzekeraars en andere Griekse obligatiehouders over een private bijdrage aan een nieuw reddingsprogramma voor Athene.

Over de Griekse inspanningen liet Christine Lagarde, directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren weten dat ze die nog steeds onvoldoende vond. "Griekenland heeft al heel wat werk verzet om het tekort te verkleinen", aldus Lagarde. "Maar tegelijkertijd weten we allemaal dat dat niet voldoende is en dat er meer moet gebeuren", luidde het.

Beurzen

De schuldencrisis die momenteel Europa en de Verenigde Staten teistert was maandag duidelijk te zien aan de beurzen. Die doken zowel in Europa als in New York in het rood. Dinsdagochtend kostte de Europese eenheidsmunt nog maar 1,3930 dollar, of het laagste niveau sinds half maart. De schuldencrisis zet de euro duidelijk onder druk, nadat de munt zich de voorbije weken verbazend robuust had getoond. De angst voor een uitbreiding van de crisis naar grotere eurolanden, zoals Italië en

Spanje, doet de twijfel toenemen. (Belga/INM)

Onze partners