Eurocrisis legt Nederlandse economie lam

© Belga

De Nederlandse economie krimpt door de eurocrisis, terwijl de economie in de buurlanden ondanks alles toch blijft groeien. Nederland maakt zich zorgen.

De Nederlandse economie krimpt en de zorgen bij het kabinet in Den Haag nemen toe. Desondanks wil het niet eerder dan in het voorjaar besluiten of extra bezuinigingen noodzakelijk zijn. Dan zijn de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) voor de komende jaren bekend.

Krimp

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), maakte op zijn beurt bekend hoe de economie er bij onze noorderburen voor staat. De Nederlandse economie blijkt in het derde kwartaal als enige grote Europese economie te zijn gekrompen: 0,3 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor.

Andere eurolanden groeiden met gemiddeld 0,2 procent, terwijl de Duitse en de Franse economie nog een fractie harder groeiden.

Overheidsbezuinigingen

Volgens het CBS zetten de bezuinigingen van de overheid en terughoudendheid onder consumenten een grotere rem op de economie dan in andere landen. “Het herstel van de economie is in de kiem gesmoord”, concludeerde CBS-econoom Symon Algera. “In Duitsland groeide de consumptie van huishoudens nog, in Nederland nam de consumptie af.”

Sombere vooruitzichten

De bezuinigingen van de overheid speelden een belangrijke rol bij de krimp. “Van de krimp van 0,3 procent komt ongeveer 0,1 procentpunt door de daling van de overheidsbestedingen”, aldus Algera, die verder constateert dat de vooruitzichten somber zijn.

‘Een beetje zorgelijk’

Het kabinet wijt de neergang aan de economische problemen in de rest van de wereld. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wees er op dat Nederland meer dan andere landen gevoelig is voor ontwikkelingen in de wereldeconomie. Hij ervoer de Nederlandse cijfers als “een beetje zorgelijk”.

‘Nederland lijdt onder onrust over Europa’

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) waarschuwde dat de onrust over Europa vat krijgt op de Nederlandse economie. “Het vertrouwen van ondernemers en consumenten heeft een fikse deuk gekregen”, aldus de bewindsman. “Dat zullen we de komende tijd gaan voelen. De seinen voor de economie staan op oranje.”

De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer zien juist het kabinetsbeleid als de oorzaak van de problemen. Volgens hen bezuinigt het kabinet de economie kapot. (ANP/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content