'Erfgenamen grijpen naast spaarpot groepsverzekering'

25/09/15 om 05:09 - Bijgewerkt om 05:09

Van job veranderen kan zware gevolgen hebben voor uw nabestaanden. Mogelijk ontvangen zij geen euro uit de pensioenspaarpot die een werknemer bij een vorige werkgever heeft opgebouwd, als de werknemer voor haar of zijn 65ste overlijdt en de opgebouwde reserves daar liet staan.

'Erfgenamen grijpen naast spaarpot groepsverzekering'

© Istock

Dat schrijft De Tijd.

De problematiek geldt voor alle verzekeringscontracten van het type uitgesteld kapitaal zonder overlijdensverzekering (UKZT). Bij AXA , een van de belangrijkste aanbieders van groepsverzekeringen in België, vormen die contracten de hoofdmoot. Een werknemer die een bedrijf verlaat, kan daar een mouw aan passen. De verzekeraar van de vorige werkgever moet haar of hem informeren over de mogelijkheden. Maar veel werknemers reageren niet en laten de reserves staan.

Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van de toezichthouder FSMA blijkt dat de informatie van verzekeraars uitblinkt in onduidelijkheid. Bovendien informeren de pensioeninstellingen de werknemers te laat of laten ze na alle mogelijkheden te vermelden. Uit cijfers van 2013 blijkt dat er in België 1,3 miljoen werknemers met één of meer "slapende" contracten zijn. Hoeveel kapitaal die vertegenwoordigen, is volgens De Tijd niet bekend.

De kans dat een werknemer tussen 23 en 65 overlijdt, bedraagt zo'n 12 procent.

(Belga/RR)

Onze partners