'Enkel grote supermarkten worden verplicht om statiegeld terug te betalen'

04/06/15 om 04:56 - Bijgewerkt om 04:56

Wanneer het statiegeld op plastic drankflessen en drankblikjes wordt ingevoerd, zullen enkel grote supermarkten verplicht worden de drankverpakkingen in te zamelen. Dat is althans het scenario dat Vlaams leefmilieuminister Joke Schauvliege (CD&V) laat uitwerken.

'Enkel grote supermarkten worden verplicht om statiegeld terug te betalen'

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Milieu © BELGA

De kranten van Mediahuis schrijven over dat scenario.

Dat houdt in dat er statiegeld - tussen 0,10 en 0,50 euro - wordt geheven op alle plastic drankverpakkingen, ongeacht hun grootte, en ook op alle drankblikjes. Mensen zouden met hun gebruikte flesjes en blikjes naar de grote supermarkten moeten. Die worden in dit scenario verplicht om via statiegeldmachines de verpakkingen terug te nemen.

Statiegeld op karton, glas

Buurtsupermarkten, kruideniers en bijvoorbeeld ook ­frituren die frisdrank verkopen, krijgen de keuze of ze de blikjes terugnemen. Als de specifieke uitwerking van dit scenario geen onverwachte problemen aan het licht brengt, wil minister Schauvliege tegen september de concrete invoering van statiegeld op de agenda van de Vlaamse regering brengen. De Vlaamse regering denkt er volgens de kranten op termijn aan ook statiegeld te heffen op drankkartons en op alle glazen flessen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners