Electrabel wil Doel 3 en Tihange 2 vanaf 15 december heropstarten

© BELGAIMAGE

Op basis van eigen analyses van het Fanc en de rapporten van verschillende expertengroepen heeft de nucleaire regulator besloten “dat er geen elementen meer zijn die een heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 in de weg staan”. Electrabel wil de centrales vanaf 15 december heropstarten.

Wanneer de centrales heropgestart zullen worden, hangt van uitbater Electrabel af, zo werd verduidelijkt. Waarschijnlijk zal dit toch een twee tot drie weken duren gezien de procedures voor een heropstart. Electrabel kreeg vandaag de toestemming voor de heropstart. De uitbater mikt op een heropstart vanaf 15 december.

Scheurtjes

De centrales werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen “duizenden foutindicaties” werden ontdekt.

In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van bijkomend onderzoek. Uit dat onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten bij de testen, waarna de twee kerncentrales in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden.

Het onderzoek van Electrabel toonde volgens het Fanc aan dat die onverwachte resultaten, een hogere zogenaamde ‘verbrossing’ af verzwakking, enkel optraden bij het geteste gelijkaardige staal, dat afkomstig was van een afgekeurde Franse reactor en eveneens de scheurtjes of waterstofvlokken bevat. De aanwezigheid van de scheurtjes veroorzaakt volgens het Electrabel-onderzoek geen verdere verbrossing van het staal van de reactorkuip, en de verbrossing, eigen aan metaal dat onderhevig is aan straling, verloopt er normaal.

De onderzoeksresultaten van Electrabel werden bevestigd door het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory.

Een van de negen experten van een bijkomend expertenpanel, dat aangesteld werd na twijfel van twee proffen, had wel nog bijkomende opmerkingen. Maar de grootte van die opmerkingen lag binnen de veiligheidsmarges, werd gesteld.

2.000 megewatt

Op basis van dit alles besliste het Fanc dat een heropstart veilig is. Het Fanc heeft ook nieuwe ultrasooninspecties opgelegd, eerst na afloop van de exploitatiecyclus (12 tot 18 maanden) en vervolgens minstens om de drie jaar. De waterstofvlokken zijn waarschijnlijk het gevolg van het productieproces.

“De bal ligt nu in het kamp van Electrabel om die heropstart fysisch te doen. Ik denk dat ze opnieuw twee tot drie weken werk nodig zullen hebben, bijvoorbeeld om de splijtstof in de reactoren te brengen”, aldus Fanc-topman Jan Bens. Omdat de reactoren lang stillagen, gaat er extra aandacht naar de situatie. Het Fanc, en haar technisch filiaal Bel-V, “zal er met de neus opzitten”.

Volgens de VRT zal de heropstart van Tihange 2 en Doel 3 goed zijn voor een extra vermogen van 2.000 megawatt. Dat is ongeveer 16 procent van het totale Belgische vermogen.

Electrabel schat dat de sluiting van de centrales hen ongeveer 20 miljoen euro per centrale per maand heeft gekost. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content