Een nieuwe start voor Egypte

© belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Egypte wordt stabiel en welvarend als de corruptie gestopt wordt en de middenklasse de nodige kansen krijgt. Dat zegt de Egyptische zakenman Maged Samy, de voorzitter van voetbalclub Lierse SK.

Maged Samy heeft het gemaakt in Egypte. Hij is aandeelhouder en uitvoerend voorzitter van Wadi Degla, een Egyptische groep gespecialiseerd in privésportcentra en vastgoed. In ons land is Wadi Degla eigenaar van eersteklasser Lierse SK, met Samy als voorzitter.

De sportcentra van Wadi Degla haalden in 2011 een omzet van 614 miljoen Egyptische pond (67,5 miljoen euro), een jaar later was dat al 1230 miljoen Egyptische pond, dubbel zoveel. Niet slecht voor man uit de middenklasse. Met zijn verhaal wil hij aantonen dat ook gewone Egyptenaren zich kunnen opwerken.

“Mijn vader was een ingenieur, zonder groot salaris”, vertelt Samy. “Hij was onderzoeksdirecteur in een militaire fabriek voor gevechtsvliegtuigen. Ik studeerde elektrotechnisch ingenieur, maar besloot om verkoper te worden. Dat was onder mijn niveau, maar ik kon mezelf bewijzen. In 1995 had ik genoeg verdiend om een eigen zaak te beginnen in telecominfrastructuur. Tien jaar geleden stak ik mijn geld in de oprichting van Wadi Degla. Ik ben er een van de voornaamste aandeelhouders.”

Lidmaatschap van een of meer sportclubs is voor bemiddelde Egyptische gezinnen een gewoonte. Vader en moeder zitten aan het zwembad of eten iets in het restaurant, terwijl de kinderen tennissen, basketten of voetballen. Wadi Degla heeft vijf dergelijke sportcomplexen. Vlakbij ontwikkelt het ook residentieel vastgoed. “We verkopen dat vastgoed alleen aan de leden van het sportcentrum, die blij zijn dat ze zo dicht bij onze faciliteiten kunnen wonen.”

Dat zakenrecept is de succesfactor van Wadi Degla, volgens Samy. Al kreeg hij af te rekenen met de corruptie uit de entourage van de voormalige president Hosni Moebarak. “Wij moesten terreinen kopen tegen 1000 Egyptische pond per vierkante meter, terwijl onze concurrenten uit de Moebarak-entourage konden kopen tegen 1 Egyptische pond. De ommekeer kwam met de val van Moebarak in 2011. Al mijn concurrenten ontvluchtten het land of vlogen in de gevangenis, hun projecten stuikten in elkaar. Kopers van vastgoed moesten op zoek naar ontwikkelaars die nog bestonden en niet corrupt bevonden waren. Van de hele gecumuleerde omzet sedert zijn ontstaan heeft Wadi Degla 80 procent gerealiseerd in de enkele jaren sinds de val van Moebarak.”

Wat een gewone jongen als hij kon bereiken, kunnen vele andere Egyptenaren ook, zegt Samy. “Maar dan moet de corruptie eruit, zodat mensen kansen krijgen en een bloeiende middenklasse ontstaat. Voor een land met 84 miljoen inwoners is de Egyptische middenklasse veel te klein.”

Samy is optimistisch. “De corruptie zal verminderen. Iedereen wordt vandaag in de gaten gehouden in Egypte. Het is niet meer zoals in de tijd van Moebarak. Iedereen uit zijn entourage kon doen wat hij wou, de macht van Moebarak was grenzeloos. Die tijden zijn nu voorbij.”

Het volledige interview met Maged Samy kunt u lezen in Trends van 22 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content