Roeland Byl
Opinie

02/09/15 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Een hefboom voor de lerarenloopbaan

Wie de kwaliteit hoog in het vaandel draagt, kan niets tegen een centraal opgesteld examen hebben. Dat zegt Trends-redacteur Roalnad Byl.

Een hefboom voor de lerarenloopbaan

© belga

Er is iets raars aan de hand in lerarenland. Er dreigt een tekort aan goed opgeleide leraars. Tegelijk geven veel talentvolle jonge leerkrachten er na enkele jaren interim-hoppen de brui aan. Het is een van de redenen waarom minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een oriënteringstest wil invoeren in de lerarenopleiding. Die moet de juiste mensen naar het lerarenberoep leiden en de kwaliteit van de opleiding opkrikken. Uiteraard zal die maatregel niet volstaan om de rekruteringsproblemen op te lossen. Daarom werkt de minister ook aan een loopbaanpact.

Een discussie over de vaste benoeming komt er niet. Jammer, want eigenlijk is dat statuut niet te verantwoorden. Maar wie de vaste benoeming ter discussie stelt, verliest stemmen. Er wordt daarom gewerkt aan wat 'het flexibiliseren van de lerarenloopbaan' heet.

Delen

Een hefboom voor de lerarenloopbaan

Misschien kan deze onschuldige suggestie helpen: voer een centrale examencommissie in. Nagenoeg al onze buurlanden hebben die. Alle scholieren hetzelfde examen laten afleggen, biedt veel voordelen. Zo is de opgedane kennis objectief te vergelijken. Nu zijn leraars heer en meester in hun klas, met als gevolg dat niet iedereen die voortstudeert dezelfde basiskennis heeft. Daarom willen de universiteiten ook een ijkingstest.

Wie de kwaliteit hoog in het vaandel draagt, kan niets tegen een centraal opgesteld examen hebben. Wat een 18-jarige moet kennen, staat in de eindtermen. Hoe dat wordt overgebracht, hangt af van de expertise en de opdracht van het onderwijzend personeel. Het examen om die kennis te testen laten opstellen door experts, verhoogt de kwaliteit van het eindexamen.

Zo'n centraal examen kan ook een gezonde competitie tussen leraars aanwakkeren. Ze kunnen vergelijken hoe efficiënt ze hebben gewerkt. Onvermijdelijk zou dat ook helpen om wat reliëf in de onderwijsloopbaan te krijgen.

Lees meer over:

Onze partners