Economisch adviseur van Trump: ‘Sterke banengroei, ja, maar nog te veel Amerikanen vallen uit de boot’ (video)

© reuters

Het positieve banenrapport in de VS maakt weinig indruk op David Malpass, pas benoemd economisch adviseur van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Dat de regering positieve cijfers over de werkgelegenheid in juli kan voorleggen, wijst er niet op dat de economie is hersteld, luidt het oordeel van David Malpass, die onlangs voorgesteld werd als (senior) economisch adviseur van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Volgens Malpass baat het niet één maand in beschouwing te nemen en vervolgens het economische beleid ongemoeid te laten.

“Je moet belastingverlagingen doorvoeren, en het handels- en energiebeleid hervormen. Al die elementen zijn cruciaal voor de economie op lange termijn”, aldus Malpass, behalve raadgever van Trump ook voorzitter van het marktonderzoeksbureau Encima Global.

Ondanks de aanmerkingen van Tumps raadgever kwamen er in de VS in juli verrassend veel nieuwe banen bij. De Amerikaanse economie creëerde 255.000 nieuwe jobs. Analisten hadden gemikt op 187.000. Bovendien stabiliseerde de werkloosheid er op 4,9 procent, blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Malpass wijst in zijn kritisch betoog op het probleem van de participatiegraad, ‘die nog steeds heel laag staat’, waardoor heel wat mensen uit de boot vallen. Bij de participatiegraad worden ook de Amerikanen meegerekend die buiten de berekening van het werkloosheidspercentage vallen.

(BO)

Partner Content