"ECB kan Griekse schuld niet verlichten"

06/10/12 om 02:31 - Bijgewerkt om 02:31

Bron: Trends

Jörg Asmussen, directielid van de Europese Centrale Bank ziet geen mogelijkheid om de Griekse schuld te verlichten, zoals premier Antonis Samaras vraagt..

"ECB kan Griekse schuld niet verlichten"

"We kunnen noch de looptijd van de Griekse leningen verlengen, noch de rente verlagen", zei Asmussen in een interview met Bild am Sonntag. "Dat zou neerkomen op een kwijtschelding van de schuld en zou dus een directe financiering van de Griekse staat betekenen. De ECB mag dat wettelijk niet doen."

Nieuwe hulp niet zeker

Voor Asmussen is het ook nog geen uitgemaakte zaak dat Griekenland in november een nieuwe schijf aan noodhulp ontvangt. "Het is mijn duidelijke voorkeur dat Griekenland in de eurozone blijft. Maar de sleutel daarvoor ligt in Athene. De voorwaarde voor de uitbetaling van de volgende schijf aan Griekenland is dat de begrotingskloof voor 2013/2014 gedicht wordt en dat er structurele hervormingen worden doorgevoerd."

Nieuwe besparingen

Op de EU-top van 18 en 19 oktober zullen wellicht nog geen knopen worden doorgehakt over de mogelijke uitbetaling van een nieuwe schijf noodhulp ter waarde van 31,5 miljard euro aan Griekenland. Daarvoor moet de 'trojka' (de EU, de ECB en het IMF) eerst akkoord gaan met het nieuwe Griekse besparingsprogramma van 14,5 miljard euro. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners