ECB doet banken bibberen

© EPA
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Wie een bankier schrik wil aanjagen, hoeft maar drie letters uit te spreken: AQR. De balanstest van de ECB moet de verborgen problemen van de banksector aan het licht brengen.

AQR staat voor Asset Quality Review, de balanstest die de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar uitvoert alvorens ze op 1 januari 2014 het toezicht op de belangrijkste banken van de eurozone overneemt van de nationale autoriteiten. Op die manier wil ze uitsluitsel krijgen over de kwaliteit van de krediet- en investeringsportefeuilles van de banken.

Vandaag maakte de ECB details bekend over het boekenonderzoek. In totaal gaat ze 160.000 kredietdossiers onderzoeken bij 128 banken, goed voor gemiddeld 1.250 per instelling. Deze dossiers vertegenwoordigen een geleend bedrag van 3.720 miljard euro of 58 procent van de risicogewogen activa van de betrokken banken.

“De ECB wil in de eerste plaats nagaan of alle activa op de juiste manier gedefinieerd zijn en op een correcte manier in de boeken van de banken staan”, zegt Johan Thijs, CEO van KBC Groep. “Dat kan gaan over de terugbetalingscapaciteit van klanten, de waardering van waarborgen, de kwaliteit van onderpand, of de manier waarop leningen in het verleden geherstructureerd zijn.”

Daarnaast wil de ECB ook de blootstelling van de banken aan overheidsschuld meten, en de kwaliteit van hun derivaten en buitenbalansengagementen checken. Omdat het niet mogelijk is alles in detail te onderzoeken, wordt met een steekproef gewerkt. Per land en per instelling wordt een selectie gemaakt van de meest risicovolle activaklassen, die dan wel heel grondig geanalyseerd worden.

Na de analyse volgen stresstesten om na te gaan of de bank in kwestie ook in crisisomstandigheden over voldoende eigen vermogen beschikt. Daarbij legt de ECB de lat voor de risicogewogen kapitaalbuffer op minimaal 5,5 procent in stresssituaties zoals een zware economische recessie of een financiële crisis. Verwacht wordt dat een aantal banken op deze testen zullen falen.

In België krijgen zes banken een doorlichting: AXA Bank, Argenta, Belfius, Dexia, KBC en Bank of New York Mellon. Belgische filialen van grote buitenlandse banken, zoals BNP Paribas Fortis en ING België, worden gecontroleerd in het thuisland van de moedermaatschappij, respectievelijk Frankrijk en Nederland.

Lees meer over de Asset Quality Review in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content