Duitsland roept Portugal op tot verantwoordelijkheid

© belga

Gunther Krichbaum (CDU), voorzitter van de parlementaire commissie voor de Europese Unie in Duitsland, roept de Portugese politici in de eurocrisis op tot meer verantwoordelijkheidszin. “We hebben er allemaal belang bij dat Portugal stabiliseert.”

“De meerderheid van de Duitse politici wil een gemeenschappelijke oplossing voor Portugal. Ik kan alleen maar alle politici in Portugal oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar misschien is het al te laat. Alles wijst erop… (diepe zucht) dat Portugal niet zonder steun uit het Europese reddingsfonds kan.”

Krichbaum wijst op de zwakke concurrentiepositie van de zuiderse lidstaten Griekenland en Portugal. “Daarvoor moeten we een oplossing vinden. Vooral omdat we moeten concurreren in een geglobaliseerde wereld. De lidstaten moeten dan ook niet de Europese Commissie of andere lidstaten met de vinger wijzen. Die hervormingen gebeuren in het eigen belang.”

Tegelijk geeft Krichbaum goede punten aan de Grieken. “Griekenland levert heel zware inspanningen. Enkele maanden geleden dacht iedereen in Europa nog dat ‘het nooit zou lukken met die Grieken’. Als wij in Duitsland een gelijkaardige inspanning zouden moeten leveren, in verhouding tot de inspanning van Griekenland, zou onze overheid 200 miljard euro moeten besparen.”

Merkel zit tussen twee stoelen Krichbaum wijst erop dat het moeilijk laveren is in de eurocrisis voor Duitse politici. Er zijn de verkiezingen in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Pfalz. In mei is Noordrijn-Westfalen aan de beurt.

“Dat maakt het niet altijd gemakkelijk voor Angela Merkel. Zij zit tussen twee stoelen. Ze kent haar verantwoordelijkheid ten aanzien van Europa. Maar ze weet ook dat de meerderheid van de Duitsers dit moet aanvaarden.”

De bondskanselier is er daarom van overtuigd dat geld geven zonder voorwaarden weinig nut heeft. “Je moet druk op de ketel houden. Portugal zal nu wellicht voorwaarden moeten slikken, waar ook de binnenlandse oppositie zich niet meer tegen kan verzetten. Voortaan beslissen het IMF, de Europese Commissie en de ECB over het lot van Portugal.”

Van onze verslaggever in Berlijn W.R.

Willen de Duitsers de euro nog wel?

Op de Europese top – vanaf donderdag 23 maart – staat de toekomst van de euro centraal. Vooral de positie van de grootste economie in de eurozone, Duitsland, staat centraal.

Willen de Duitsers de euro nog? Of gaan de Duitsers terug naar de D-Mark? Naar aanloop van de eurotop trok Trends naar Frankfurt (het economische machtscentrum) en Berlijn (het politieke machtscentrum) en sprak met leidinggevende economen, politici, en opiniemakers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content