Duitsland laat 'engagement' voor Europa zien

18/07/11 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Bron: Trends

Duitsland zal deze week blijk geven van zijn 'engagement' voor de Europese Unie om de schuldencrisis te bekampen. Dat verklaarde de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle maandag.

Duitsland laat 'engagement' voor Europa zien

© belga

Westerwelle liet het Duits engagement zien in de marge van een ontmoeting met zijn EU-collega's in Brussel.

"Ik hoop dat de Europeanen deze week hun engagement voor Europa tonen. Wij, de Duitsers, gaan dat niet alleen in het belang van Europa doen maar ook in ons eigen belang", aldus Westerwelle.

Behalve de belofte voor een Duits engagement had de minister van de grootste economie van Europa ook een waarschuwing klaar voor degenen die zich verzetten tegen extra hulp voor noodlijdende lidstaten. Westerwelle vroeg de tegenstanders van nieuwe stimuli namelijk om zich af te vragen wat er van de Duitse economie zou geworden zijn zonder de euro. De minister mikte daarbij op de forse Duitse export naar landen die met de Europese eenheidsmunt betalen.

Op donderdag 21 juli staat in Brussel overleg tussen de staats- en regeringsleiders van de eurozone over Griekenland - en het toekennen van een tweede steunpakket - op de agenda. Bondskanselier Merkel had zich aanvankelijk overigens verzet tegen een topontmoeting over de schuldencrisis. Als er donderdag geen uitgewerkt plan op tafel ligt, komt ze niet naar Brussel, liet ze weten.

Merkel wil in ieder geval dat de banken een 'vrijwillige' bijdrage leveren om Griekenland te redden. ECB-voorzitter Trichet is daar tegen.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners