Wolfgang Riepl

Duitsland deed te weinig vervangingsinvesteringen

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Raar maar waar. In tien jaar is het aantal werklozen in Duitsland gedaald met meer dan twee miljoen, maar het totale aantal arbeidsuren is nauwelijks gestegen.

Duitsland is het land van onklopbare exportkampioenen als Audi, BMW, SAP en Siemens, maar zag de voorbije vijftien jaar zijn welvaart niet vergroten.

Het beeld dat de Duitse topeconoom Marcel Fratzscher over de Duitse economie schetst, is bijzonder ambivalent. België kan enkel dromen van het urgentiegevoel dat de Duitsers al een decennium vooruitjaagt. Nog niet eens zo lang geleden kwijnde de grootste economie van Europa weg. Maar de Duitsers trokken zichzelf bij de haren uit het moeras. Wie het gejammer en geklaag in België hoort over de – al bij al vrij zwakke – besparingsplannen, kan alleen maar jaloers zijn op de dadendrang van onze oosterburen.

Duitsland deed te weinig vervangingsinvesteringen

Het klauterwerk is deels achter de rug. Maar nu volgt het tweede deel van de bergrit, in volle zon naar de top. Duitsland deed te weinig vervangingsinvesteringen in infrastructuur, onderwijs en productieverbeteringen. Miljoenen werknemers profiteerden niet mee met de uiterst performante exportkampioenen. Voor hen bleef de tijd stilstaan. Of ze boerden achteruit, door de aanhoudende loonmatiging en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Duitsland kan die investeringen aan, met de miljarden euro’s die zowel de overheid als de privésector in de kluis heeft liggen. Het is nu zaak dat geld te spenderen aan investeringsprojecten, en zo de toekomstige concurrentiekracht te verhogen. Dat zal de hele eurozone een extra boost geven, veel zinvoller dan het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content