Duits Hof keurt noodplan eurozone goed

07/09/11 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Bron: Trends

Het grondwettelijk Hof in Karlsruhe heeft woensdag het licht op groen gezet voor het Duitse plan om de eurocrisis te bezweren.

Duits Hof keurt noodplan eurozone goed

© belga

Het grondwettelijke Hof keurde de Duitse leningen aan Griekenland én de Duitse overheidsgaranties voor het Europese noodfonds EFSF goed. Het EFSF is een fonds dat de eurolanden in 2010 hebben opgericht om geld ter beschikking te stellen van eurolanden die zich niet meer kunnen herfinancieren op de markten.

Duitsland is de belangrijkste geldschieter voor de Europese financiële steunoperaties van het voorbije anderhalf jaar. Die operaties werden gelanceerd om Griekenland, Ierland en Portugal van het bankroet te redden en de eurozone te stabiliseren.

Mocht het Hof de Duitse bijdrage onwettelijk hebben verklaard, dan zouden de gevolgen voor de eurozone nauwelijks in te schatten zijn. Aan de beslissing van het Hof is wel een voorwaarde verbonden. Zo moet de regering van bondskanselier Merkel het parlement meer macht geven, en dus om goedkeuring vragen bij elke budgettaire beslissing. Dat moet bijgevolg gebeuren bij elke fase in de besluitvorming over toekomstige steunoperaties.

In een reactie op de beslissing van het Hof verklaarde de Europese Commissie ervan overtuigd te zijn dat Duitsland "vastberaden" zal kunnen blijven optreden om de eurocrisis aan te pakken. Overigens toonde de Commissie zich tevreden dat het Hof de klachten van eurosceptici als ongefundeerd beschouwt en de wettelijkheid van de leningen aan Griekenland en van het Europese noodfonds EFSF bevestigt. Volgens die eurosceptici is financiële steun via het noodfonds in strijd met de grondwet.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners