Draghi (ECB) wil sluitend begrotingspact eurozone

De ECB wordt niet de ‘lender of last resort’. Nieuwe monetaire interventies zijn mogelijk, op voorwaarde dat de eurozone een sluitend begrotingspact kan voorleggen. Dat blijkt uit een toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi in het Europees Parlement.

In zijn eerste toespraak in het Europees parlement liet de nieuwe voorzitter van de Europese centrale bank (ECB) Draghi duidelijk verstaan dat de afzonderlijk overheden uit de eurozone er niet moeten op rekenen dat de ECB op eigen kracht de meubelen in het Europese huis gaat redden.

Bepaalde economen en analisten zouden namelijk willen dat de centrale bank voluit staatsobligaties van eurolanden gaat inkopen om de eurobrand te blussen.

Volgens Draghi moeten de eurolanden om te beginnen een gezamenlijk begrotingspact op het getouw zetten vooraleer over nieuwe interventies kan gepraat worden. Een dergelijk begrotingspact moet het vertrouwen van de financiële markten in de kredietwaardigheid van de landen herstellen, luidt het.

Voorts legde Draghi legde nog uit hoe de slecht werkende markten de eurozone schade toebrengen. Door obligaties van probleemlanden als Italië op te kopen en zo hun rente te doen dalen, tracht de ECB aan die situatie iets te doen, argumenteerde Draghi, “maar zulke interventies blijven beperkt in de tijd.” Draghi houdt dus vast aan zijn standpunt dat de ECB geen ‘lender of last resort’ moet zijn. Hij is dus niet van plan structureel te interveniëren op de obligatiemarkten en massaal schuldpapier van de noodlijdende eurolanden op te kopen. Daarvoor zou overigens het Europese verdrag moeten worden aangepast.

Draghi gelooft dat het zogenaamde sixpack, het Europees Semester en het Euro Plus Pact op lange termijn het vertrouwen zullen herstellen. Volgens de ECB-voorzitter werkt vertrouwen achterstevoren: “Als er zekerheid is over de lange termijn, is het gemakkelijker om op korte termijn het vertrouwen te behouden.”

Over de verdere rol van de ECB in de eurocrisis gaf Draghi nog mee dat verregaande wijzingen aan het Europees verdrag niet uitgesloten worden, en dat ook ‘snellere maatregelen’ mogelijk zijn. Mario Draghi sloot zijn interventie af met de boodschap dat de komende dagen belangrijk zijn voor de toekomst van de eurozone. Op vrijdag 2 december houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel een uiteenzetting over het verdere Europese beleid. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content