Draghi (ECB): 'Sterk akkoord met Grieken noodzakelijk'

03/06/15 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:53

De Europese Centrale Bank (ECB) wil wel degelijk dat Griekenland in de eurozone blijft, maar daarvoor is een sterk akkoord tussen het land en zijn geldschieters noodzakelijk. Dat zei ECB-voorzitter Mario Draghi woensdag.

Draghi (ECB): 'Sterk akkoord met Grieken noodzakelijk'

© reuters

Draghi wil een akkoord dat de Griekse economie weer laat groeien. Dat liet de ECB-voorzitter woensdag verstaan in een toelichting bij het rentebesluit. De onderhandelingen met de Grieken, die woensdagavond een vervolg krijgen in Brussel, hebben tot vandaag evenwel 'geen geloofwaardig perspectief' opgeleverd om het lopende programma af te kunnen ronden.

In totaal is er nog iets meer dan 7 miljard euro beschikbaar voor leningen aan Griekenland, dat deze maand 1,6 miljard euro aan aflossingen moet doen. De eerste betaling, van 300 miljoen euro, staat voor aanstaande vrijdag op de rol.

Draghi schoof maandagavond al aan tafel in Berlijn voor een topoverleg met onder meer bondskanselier Angela Merkel en president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie over Griekenland.

Dinsdag besliste de ECB al meer geld opzij te zetten voor steun aan Griekse banken. De zogeheten Emergency Liquidity Assistance werd met 500 miljoen verhoogd tot 80,7 miljard euro. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners