Douane kan taak niet meer aan door personeelsgebrek

30/08/11 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Bron: Trends

Douane & Accijnzen kan de belangrijke lucht- en zeehavens in België niet meer bewaken. Volgens topman Noël Colpin moet er dringend worden ingegrepen.

Douane kan taak niet meer aan door personeelsgebrek

© Belga

Douane & Accijnzen kan de belangrijke lucht- en zeehavens in België niet meer bewaken door een gebrek aan personeel. Volgens topman Noël Colpin moet er dringend worden ingegrepen.Colpin, de administrateur van Douane & Accijnzen, luidt vandaag de alarmbel in De Tijd. Hij vraagt de volgende federale regering 140 extra mensen om opnieuw te kunnen patrouilleren.

Patrouilleren

"De douane moet patrouilleren in de havens om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden", zegt Colpin. "Maar door de jaren heen hebben we het personeel voor die bewaking geleidelijk moeten afbouwen tot op het punt dat we het helemaal niet meer doen. Dat is eigenlijk onverantwoord."

Volgens hem moet er dringend ingegrepen worden, omdat bijvoorbeeld drugstrafikanten hun activiteiten verhuizen van Nederland, waar veel beter wordt gecontroleerd, naar Antwerpen.

De problemen hebben betrekking op zowel luchthavens (Zaventem, Bierset) als zeehavens (Antwerpen, Zeebrugge, Gent). De containers worden niet meer bewaakt buiten de uren en er zijn geen patrouilles meer in de magazijnen waar geladen en gelost wordt.

Colpin: "Natuurlijk zijn dat net de momenten en de plaatsen waar drugssmokkelaars en fraudeurs hun slag slaan. We hebben dringend meer middelen nodig. Onze slagkracht moet omhoog". (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners