Donald Tusk: ‘Illegale economische migranten, kom niet naar Europa’

© reuters

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft een opmerkelijke boodschap geformuleerd aan het adres van mogelijk illegale economische vluchtelingen: ‘Kom niet naar Europa’

“Ik wil een oproep lanceren aan alle potentiële illegale economische migranten, om het even waar jullie vandaan komen: kom niet naar Europa. Geloof de smokkelaars niet. Zet jullie levens en geld niet op het spel. Het dient allemaal tot niets.” Die opvallende uitspraak heeft Europees president Donald Tusk donderdag gedaan.

Tusk is deze week op rondreis door Oost- en Zuid-Europa en bezoekt de landen die het meest door de vluchtelingencrisis getroffen zijn: Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Macedonië en Griekenland. Ook Turkije, vanwaar de meeste vluchtelingen Europa bereiken, verwacht donderdag en vrijdag bezoek van de voorzitter van de Europese Raad. Hij is op zoek naar een consensus in de aanloop naar de Europese top van maandag. In Griekenland had Tusk donderdagochtend een afspraak met premier Alexis Tsipras.

Transitlanden

Voor het eerst sprak de Pool de vluchtelingen en migranten zelf toe door hen af te raden om om economische redenen naar Europa te komen. “Griekenland, en evenmin de andere Europese landen, zullen nog langer een transitland zijn”, zei Tusk tijdens een korte persconferentie. Op hun vorige top, twee weken geleden, kwamen de Europese leiders nog overeen dat er einde moet komen aan de zogenaamde ‘doorwuifaanpak’, waarbij de verschillende landen langs de Balkanroute de vluchtelingen naar elkaar doorsturen en de migratiestroom dan maar proberen droog te leggen door hun grenzen zo goed als volledig te sluiten. Op de top luidde het ook dat er rekening moet worden gehouden met de humanitaire gevolgen van de aanpak van de crisis.

Orban

Met zijn “kom niet naar Europa” lijkt Tusk te herhalen wat de Hongaarse eerste minister Viktor Orban al in september 2015 zei. Hij had toen net zijn grenscontroles versterkt en benadrukte dat niet de indruk mag worden gewekt dat alle vluchtelingen welkom zijn. “Het meest morele, het meest menselijke is om duidelijk te maken: kom alstublieft niet”, zei Orban toen. Het verschil met Tusk is dat de Pool zich expliciet tot economische migranten richt.

Tusk benadrukt dat de Syrische vluchtelingen en de landen rond Syrië dringend meer hulp nodig hebben. Hij is dan ook blij dat de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt heeft de komende drie jaar 700 miljoen euro te willen vrijmaken voor humanitaire hulp in Griekenland en de andere landen “die met een uitzonderlijke humanitaire crisis te maken hebben”.

De Grieken betalen momenteel een hoge prijs voor een probleem dat ze niet zelf gecreëerd hebben, aldus Tusk. De Europese president herhaalde ook wat hij tijdens zijn vorig bezoek aan Athene al zei: “Griekenland van de Schengenzone uitsluiten is geen manier om de crisis op te lossen en is ook niet het einddoel. Griekenland is een onderdeel van Schengen, van de eurozone en van de Europese Unie, en zal dat ook blijven”. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content