Di Rupo jaagt bedrijven weg

© Belga

De bijkomende lasten uit het begrotingsakkoord bezorgen ons land grote reputatieschade. Er dreigt een massale verhuizing van beslissingscentra naar het buitenland.

De begrotingsnota van premier Elio Di Rupo snijdt in de fiscale aftrekken van het bedrijfsleven. Maar de ondernemingen hebben zich al gewapend. De vennootschappen vervangen de notionele-interestaftrek door reële rentes van externe leningen die wel nog in mindering van de belastbare basis mogen komen. De beperking geldt enkel voor intragroepfinancieringen, terwijl de externe leningen met rust gelaten zullen worden.

“Toch lijdt ons land reputatieschade”, zegt Christian Chéruy van het advocatenkantoor Loyens & Loeff België. “Bovendien heeft de regering geen fiscale visie. De overheid snijdt weer in de fiscale gunstregimes voor het bedrijfsleven.”

“Door elke keer de wetgeving aan te passen, wakkert ze de rechtsonzekerheid aan. Het vertrouwen is zoek, ook internationaal. Dat tast onze internationale concurrentiepositie aan.”

“Nochtans gaan de Belgische ondernemingen gebukt onder het hoogste nominale tarief in de vennootschapsbelasting van heel Europa. Zonder de aftrekmogelijkheden wil geen bedrijf hier nog investeren.”

“Ondertussen voeren de andere lidstaten een ondernemingsvriendelijk beleid. Zo vindt een massale verhuizing van Belgische holdings naar Luxemburg plaats. Zij willen niet meer het slachtoffer worden van voortdurende wetswijzigingen.”

“Als de beslissingscentra van de nationale bedrijven zich niet meer in eigen land bevinden, zullen op termijn geen nieuwe investeringen meer volgen. Dat is de doodsteek voor de economische ontwikkeling.” (EP) Lees het volledige verhaal in Trends nr. 51, vanaf 22 december in de krantenwinkel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content