‘De toestand in Korea is gevaarlijk’

de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un © reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

In Zuid-Korea vinden presidentsverkiezingen plaats in een klimaat van oplopende spanningen met het noorden. Met de huidige machthebbers in Noord-Korea lijkt geen oplossing mogelijk. “Er zal pas verandering komen als het Noord-Koreaanse systeem van binnenuit implodeert”, verwacht Dominique Moorkens, de consul voor Zuid-Korea in België.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen sinds enkele weken op. Zowel de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un als de Amerikaanse president Donald Trump roeren de oorlogstrom. Voorlopig gaat de lont niet uit het kruitvat. De Zuid-Koreanen verkiezen vandaag een nieuwe president. “Kim Jong-Un heeft een nieuwe atoomtest aangekondigd. Ik vrees dat president Trump dat niet wil laten gebeuren”, analyseert Dominique Moorkens. De voormalige CEO van Alcopa, de familiale holding boven de importbedrijven van het Koreaanse automerk Hyundai, is ook de consul voor Zuid-Korea in België. Moorkens kent het schiereiland al decennia.

Hoe gevaarlijk is die oorlogstaal?

Moorkens: “Laten we hopen dat het goed afloopt. Maar de huidige situatie is gevaarlijk. Zowel Kim Jong-Un als de Amerikaanse president Donald Trump zijn onvoorspelbaar. De voorbije weken kwam steeds meer druk op de ketel. Dat zou ook kunnen wijzen op nakende onderhandelingen. Dat is dus het positieve van de zaak.”

President Trump heeft gezegd dat het een eer zou zijn als hij zou kunnen praten met Kim Jong-Un.

Moorkens:”Zuid-Koreanen verwachten enkel verandering als het Noord-Koreaanse systeem van binnenuit implodeert. In het nieuwe Korea is geen plaats voor de huidige Noord-Koreaanse regering. Kim Jong-Un is opgegroeid in Zwitserland, hij is een van de rijkste mensen ter wereld. Dat fortuin vergaarde hij door zijn eigen bevolking te plunderen. Het is een regime dat leeft van het drukken van vals geld, drugshandel en het hacken van banken. Vandaag laat hij zich omringen door oude generaals. Het heeft veel weg van het Breznjev-regime, dat de vermolmde Sovjet-Unie leidde van 1964 tot 1982. Niet dat het Noord-Koreaanse leger een groot gevaar is. Het is veel zwakker dan we denken.”

De centrale ligging van het Koreaanse schiereiland, met China, Japan en Rusland als buurlanden, maakt een conflict bijzonder delicaat.

Moorkens: “De geopolitieke ligging maakt van het Koreaanse schiereiland een groot gevaar. In 1953, bij het einde van de Koreaanse oorlog, werd het conflict bevroren. Maar de hereniging komt steeds dichterbij. Noord-Korea is het meest geïsoleerde land ter wereld, maar toch heeft een derde van de Noord-Koreanen steeds meer toegang tot buitenlandse bronnen. Ik verwacht een hereniging ten laatste binnen tien jaar. Het is één land, één taal, één keuken, één levenswijze.”

Een Duits herenigingsscenario in het verre Azië?

Moorkens: “Nee, de Duitse methode zou tot een totale chaos leiden. De verschillen in bruto binnenlands product, lonen en koopkracht zijn immens. In 1990 telde West-Duitsland 63 miljoen inwoners, Oost-Duitsland 17 miljoen. In Korea is de verhouding bijna één op twee: 51 miljoen Zuid-Koreanen en 25 miljoen Noord-Koreanen. Ik vermoed dat veeleer de Chinese strategie voor Hongkong wordt gehanteerd. De grenzen zullen blijven bestaan. Maar Zuid-Koreaanse ondernemingen zullen steeds meer investeren in het noorden, de lonen zullen geleidelijk aan stijgen. Het zou een enorme dynamiek creëren in het land. Koreanen zijn intelligente mensen en harde werkers. Het zuiden zou zijn technologische voorsprong koppelen aan de lage lonen van het noorden.”

Wat kan België leren uit het Koreaanse geschil?

Moorkens: “Het belang van een overheid voor de groei van een economie. Die overheid moet het juiste speelveld creëren. Tot 1965 was Noord-Korea rijker dan het zuiden. Sindsdien is Zuid-Korea opgeklommen tot de elfde economie in de wereld. Noord-Korea staat op plaats 110. Noord-Korea is een heel droevig verhaal. Ik was er in 2014 als toerist. Ik wilde dat geïsoleerde land eens zien. In de straten reden nauwelijks auto’s, de landbouwers bewerkten de akkers nog met de hand – ze hebben geen geld voor machines. En toch zijn het dezelfde mensen als in het zuiden. Noord-Korea had economisch zelfs al verder moeten staan, want het bezit veel grondstoffen. Arme mensen.”

‘Een conflict is onmogelijk’

Ook André Nothomb blijft voorzichtig optimistisch over het Koreaanse conflict. Hij woonde van 1990 tot 2016 in het land, als algemeen directeur van Solvay. Sinds september vorig jaar werkt hij voor de Belgische multinational in Thailand, maar hij trekt nog geregeld naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. “De presidentsverkiezingen mei in Zuid-Korea zijn veel belangrijker dan het woordengevecht tussen Kim Jong-Un en de Amerikaanse president Donald Trump. Een rechtstreeks conflict tussen noord en zuid? Onmogelijk. Maar de oorlogstaal kan nog een tijdje duren, want daarmee wint het regime in Noord-Korea aan geloofwaardigheid. Maar het zal vroeg of laat onvermijdelijk in elkaar storten. Dat kan een ongecontroleerde vluchtelingenstroom naar China op gang brengen. Zeker – en dat is het slechtst denkbare scenario – als die ineenstorting gepaard zou gaan met een burgeroorlog.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content