Alain Mouton

‘De politieke carrière van Stéphane Moreau is voorbij’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

Private en publieke belangen horen niet samen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

De politieke carrière van Stéphane Moreau is voorbij

Jarenlang hebben Waalse politici het doodnormaal gevonden dat zakelijke activiteiten en politieke belangen hand in hand gingen. Na de staalcrisis in Wallonië was het de droom van de Luikse PS-peetvader André Cools en zijn opvolgers de Waalse economie er weer bovenop te krijgen. Dat moest gebeuren door in sectoren als afvalverwerking, elektriciteitsdistributie en de telecomsector te investeren en banen te creëren. Het vehikel daarvoor was een netwerk van intercommunales dat zich op de grens tussen de private en de publieke sector bewoog.

Er waren geen duidelijke regels rond deugdelijk bestuur en verloning. Vooral in het Luikse ontstond een oligarchie van figuren die zich konden verrijken en hun politieke en sociaaleconomische macht konden uitbreiden. Niemand stelde vragen, want de met de politiek verstrengelde zakelijke netwerken creëerden ook duizenden banen in intercommunales en semipublieke bedrijven voor afvalverwerking, water-, en elektriciteitsdistributie.

Private en publieke belangen horen niet samen

Het schoolvoorbeeld van zo’n oligarch is Stéphane Moreau, de topman van Nethys en PS-burgemeester van Ans. De man vangt naar verluidt 950.000 euro per jaar zonder daarvoor aan iemand verantwoording af te leggen. Hij is ook de spin in het web van de zaak-Publifin. Die holding boven de Luikse intercommunales was een bancontact voor lokale mandatarissen: ze streken duizenden euro’s zitpenningen op voor vergaderingen die amper een paar minuten duurde.

De zaak-Publifin leidde tot grote verontwaardiging bezuiden de taalgrens. Eindelijk groeit in Wallonië het besef dat de verstrengeling van private belangen en politieke mandaten niet langer houdbaar is. Het werd tijd. Het ziet ernaar uit dat Stéphane Moreau ervoor zal kiezen zich terug te plooien op zijn businessactiviteiten en alle banden tussen Nethys en intercommunales of overheidsinstellingen zal doorknippen. Zijn politieke carrière is voorbij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content