Crombez: ‘Sociale fraude moet zeer zwaar beboet worden’

© Image Globe

Z-Talk Goossens sprak met John Crombez (SP.A), de nieuwe staatssecretaris voor de bestrijding van sociale en fiscale fraude. Hij pleit ervoor om de boetes te verzwaren telkens men opnieuw tegen de lamp loopt.

“Als iemand onterecht uitkeringen krijgt, bijvoorbeeld omdat die domiciliefraude pleegt, moeten die boetes zeer zwaar wegen,” zegt Crombez. “Het is nu moeilijk te zeggen hoe hoog die boete moet zijn. Ik zal er alvast eerst voor zorgen dat die fraudeurs goed opgespoord worden,” zegt Crombez.

Volgens experten is de recidive bij sociale fraude groot. Daarom pleit Crombez ervoor om de boetes te verzwaren telkens men opnieuw tegen de lamp loopt. De vraag is natuurlijk hoe groot de kans is dat dit effectief gebeurt. Gisteren bleek nog bij de eerste parlementaire vraag aan Crombez dat slechts 1 procent van de werklozen wordt gecontroleerd op dit soort van fraude.

“Bij sociale fraude zijn we al een flink stuk in opgeschoten in het opsporen daarvan. Maar dat werk is nog niet af,” stelt Crombez. Toptalenten aantrekken inzake datamining zou geen overbodige luxe zijn, maar de statuten van de ambtenarij laten het voorlopig blijkbaar niet toe om de allerbesten aan te trekken.

Bekijk het fragment

Verhandeling

Sociale fraude was het onderwerp van de licentiaatsverhandeling van John Crombez. Evenals faillissementsfraude. Hij stelde in het academiejaar ’94-’95 vast dat dit fenomeen zeer vaak voorkomt en een nefaste impact heeft op de economie. Ook vandaag nog tiert faillissementsfraude welig, maar net zoals toen, blijven de daders straffeloos. Dat komt omdat de belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld de curatoren, een langdurige juridische procedure niet zien zitten.

Crombez: “Faillissementsfraude, heb ik tijdens het maken van mijn thesis vastgesteld, is heel makkelijk te doorprikken. De pakkans is dus heel hoog, maar de kans dat je een boete krijgt zeer laag.” Hoe hij die problematiek wil aanpakken weet de staatssecretaris nog niet. “Geeft u mij nog even de tijd,” zo klinkt het.

In Z-Talk Goossens praten we ook over zijn strijd tegen het oneigenlijk gebruik van managementvennootschappen, de onrechtvaardigheden in de fiscaliteit, het bankgeheim en de klacht van Karel De Gucht, en over waar we hem op het einde van de legislatuur op mogen afrekenen.

Vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al online te bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content