CREG opnieuw erg kritisch voor regeling nucleaire taksen

Marie-Christine Marghem (MR), minister voor Energie © Belga

Energieregulator CREG heeft kritiek op de regeling rond de nucleaire bijdragen die bevoegd minister Marie Christine Marghem heeft uitgewerkt en vreest voor juridische onzekerheid.

Dat blijkt uit een advies dat het persagentschap Belga kon inkijken.

De Kamercommissie Bedrijfsleven buigt zich dinsdag opnieuw over het wetsontwerp dat de bijdragen vastlegt die de uitbaters van de kerncentrales moeten betalen aan de overheid. Minister Marghem hoopte het wetsontwerp over die ‘repartitiebijdrage’ eind vorige maand al door de commissie te krijgen. Onder meer na de forse kanttekeningen van de CREG werd de regulator echter om een volledig advies gevraagd. En ook dat blijkt kritisch.

Concreet mist de energiewaakhond in het wetsontwerp vooreerst op verschillende plaatsen de nodige onderbouwing. Het gaat dan onder meer over de doelstellingen van de repartitiebijdrage, maar bijvoorbeeld ook over het percentage van 38 procent dat gehanteerd wordt voor de winstmarge van de kerncentrales. De ontbrekende onderbouwing ‘houdt risico’s in voor de heffing van de beoogde repartitiebijdrage’, waarschuwt de CREG.

Bovendien ziet de CREG een ‘gat’ in het wetsontwerp als het gaat over de heffing die verschuldigd is voor de levensduurverlenging van de drie oudste kerncentrales. Zo zouden de exploitanten er met name goedkoop vanaf kunnen komen doordat – al naargelang de interpretatie – geen heffing verschuldigd is voor Tihange 1 in de eerste 9 maanden van 2015, dan wel voor Doel 1 en 2 in 2015 of 2025.

‘Niet coherent’

Meer algemeen is de tekst niet coherent, luidt het nog. Het wetsontwerp gaat voorbij aan principes die bij eerdere heffingsmechanismen zijn gebruikt én die op de instemming konden rekenen van het Grondwettelijk Hof. Dat de uitbaters van de kerncentrales zich engageren om niet in beroep te gaan tegen de tekst, is daarbij geen garantie. Het valt immers niet uit te sluiten dat derden alsnog gerechtelijke stappen zouden zetten.

Oppositiepartijen Groen, Ecolo en PS willen dat Marghem haar huiswerk overdoet. “De minister heeft een sleutelspeler als de energieregulator niet betrokken, maar ons en de CREG voor voldongen feiten willen plaatsen”, hekelt Groen-fractieleider Kristof Calvo. “De CREG komt nu alsnog met fundamentele opmerkingen die we niet zomaar kunnen negeren. Marghem moet dus haar huiswerk opnieuw maken, maar dit keer mét en dus niet naast of tegen de CREG.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content