Corruptielijst Transparancy International krijgt communautair tintje

© belga

België schuift een plaatsje naar achter op de lijst van de minst corrupte landen van Transparancy International. Het staat nu op de 22ste plaats met een score van 7,1. Dat is dezelfde score als vorig jaar.

“Een en ander heeft te maken met het opschuiven van landen naar boven, zoals Chili”, zegt Chantal Hébette, voorzitter Transparancy International België in een gesprek met de redactie van Trends. “We blijven een van de slechtste leerlingen van het oude Europa van de 15, waar we op de tiende plaats staan.”

De index voor de perceptie van corruptie van Transparency International is een samengestelde indicator gebaseerd op 13 enquêtes, afgenomen bij experts en zakenlui. Het wordt geleid door 10 onafhankelijke instellingen zoals Economist Intelligence Unit, World Economic Forum, de Wereldbank. Het geeft hun perceptie weer van het niveau van corruptie van ambtenaren en politici.

Denemarken, Nieuw-Zeeland en Singapore bevinden zich aan de top van het klassement met een score van 9,3. Instabiele staten bengelen achteraan. Afghanistan en Myanmar delen de voorlaatste plaats met een score van 1,4, terwijl Somalië afsluit met 1,1.

Hébette wijt de slechte positie van ons land ondermeer aan cliëntelisme en politieke belangenvermenging. “De politiek in België wordt beheerst door de idee dat er van alles te regelen valt”, klinkt het. “Wie slecht heeft gestudeerd vraagt aan een bevriende politicus een plaats te regelen bij de NMBS. In andere landen is zoiets ondenkbaar. Ook het feit dat politici zich laten verkiezen op en lijst om dan toch niet te gaan zetelen beïnvloedt de politieke cultuur negatief.”

Een ander negatief aspect is het ontbreken van een regeling om klokkenluiders van problemen te vrijwaren, als ze corruptie aankaarten. De Vlaamse overheid heeft als enige wel zo’n regeling. “We willen het volgende jaar een diepgaand onderzoek voeren naar de verschillen tussen de verschillende overheden onderling en ook met het bedrijfsleven”, zegt de voorzitter. “Wel is het moeilijk om genoeg academici te vinden om gedegen onderzoek te doen naar corruptie in België. Dat op zich is al veelzeggend.”

H.B.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content