Coene: ‘Besparingen in de sociale zekerheid zijn onvermijdelijk’

Luc Coene © Belga

Volgens Luc Coene, ex-gouverneur van de Nationale Bank kan en moet de regering besparen in de sociale zekerheid. “Bij voorgaande besparingsronde is de sociale zekerheid altijd buiten schot gebleven”, klinkt het.

Recente cijfers van de Nationale Bank leren dat de regering op zoek moet gaan naar 8 à 9 miljard euro als ze tegen 2018 een begroting in evenwicht wilt hebben. Volgens Coene heeft de ploeg van Michel niet veel opties meer over om die doelstelling te halen. “De sociale zekerheid komt onvermijdelijk in het vizier”, zegt hij in een interview met Le Soir.

Structurele maatregelen

Coene benadrukt dat de regering nu structurele maatregelen moet nemen. Hij is er van overtuigd dat het Belgische begrotingstekort het gevolg is van een opeenstapeling van eenmalige maatregelen. “Om het tekort weg te werken zal de regering nog pijnlijke beslissingen moeten nemen, waaronder een besparing in de sociale zekerheid”, klinkt het.

Coene stipt aan dat er niet veel alternatieven zijn. “Wat de besparingen in het staatsapparaat betreft zit de regering de op haar tandvlees”, aldus Coene. “Zowel de regering Michel I als haar voorgangers hebben bijna alle besparingen gerealiseerd door het mes te zetten in het staatsapparaat.”

“De sociale zekerheid, daarentegen, is altijd buiten schot gebleven”, gaat Coene verder. Al benadrukt hij dat het niet de bedoeling is dat de regering het sociaal model overboord gooit. “Maar hier en daar kunnen er wel een aantal excessen geëlimineerd worden.” N-VA is al langer vragende partij om te saneren in de sociale zekerheid. De partij wil onder meer de werkloosheidsuitkeringen beperken in tijd.

14 miljard euro

De stelling van Coene wordt kracht bijgezet door een rapport van het Internationaal Monetair fonds dat in maart is verschenen. Daarin stelt het IMF dat ons land 14 miljard euro kan besparen in de sociale zekerheid.

“Als België de herverdeling via sociale uitkeringen opkrikt tot het Europese gemiddelde, kan het eenzelfde vermindering van de ongelijkheid realiseren en tegelijk de sociale uitgaven met 3,25 procent van het bruto binnenlands product verlagen”, aldus het IMF. Zo’n verlaging van de sociale uitgaven zou het begrotingstekort in één klap wegwerken.

Al zullen de regeringspartijen nog een harde kluif hebben aan de sociale zekerheid tijdens de volgende begrotingsgesprekken. Onder meer CD&V vreest voor de reactie van de achterban als een besparing in de sociale zekerheid een feit wordt. De christendemocraten zien meer heil in een dual income tax, die alle inkomens uit arbeid progressief en alle andere inkomsten via een vaste voet belast.

“Hoe dan ook moet het gros van de inspanningen voor 2017 én 2018 bij de volgende begrotingsgesprekken op tafel liggen”, liet Bart De Wever, voorzitter van N-VA, afgelopen weekend weten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content