Chinese groei op laagste peil in 25 jaar

19/01/16 om 03:34 - Bijgewerkt om 03:34

De Chinese economie is in 2015 gegroeid met 6,9 procent, dat is het laagste niveau sinds 1990. Dat bevestigt de Chinese regering.

Chinese groei op laagste peil in 25 jaar

Productie van elektrische auto's in Beijing © REUTERS

In 2014 steeg het Chinese bruto binnenlands product -de som van alle geproduceerde goederen en diensten, red- nog met 7,3 procent. Maar er waren al tekenen dat de Chinese economie aan het vertragen is. Het cijfer voor 2015 ligt in lijn met de verwachtingen van analisten. In het vierde kwartaal van 2015 bedroeg de groei 6,8 procent, iets minder dan het jaargemiddelde.

De Chinese regering spreekt van "het nieuwe normaal" waarbij de economie meer gematigd groeit, met meer aandacht voor binnenlandse consumptie, de dienstensector en innovatie. De regering hoopt wel dat het groeicijfer "kan stabiliseren". Maar daar hebben analisten twijfels over, gezien de zware schuldenlast, de vastgoedzeepbel en overcapaciteit in het land. Men verwacht dat de groei nog verder zal vertragen.

China is de op één na grootste economie ter wereld. De bezorgdheid over de conjunctuur schudt de beurzen al wekenlang door elkaar.

(Belga/RR)

Onze partners