China wil ontslagen soldaten inschakelen in staatsbedrijven

29/12/15 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:07

Bron: Trends

In China verliezen 300.000 soldaten binnenkort hun baan door grootschalige modernisatieplannen. De overheid kijkt in de richting van de staatsbedrijven om hen op te vangen.

China wil ontslagen soldaten inschakelen in staatsbedrijven

© reuters

De Chinese overheid onderzoekt of ze een oplossing kan vinden voor de 300.000 soldaten die binnenkort hun baan verliezen door grootschalige modernisatieplannen. De Chinese president Xi Jinping wil de soldaten tewerkstellen in staatsbedrijven. Dat schrijft Financial Times. Bedrijven die aan bepaalde vereisten voldoen, moeten 5 procent van hun vacatures vrijhouden voor ontslagen soldaten.

Niet zonder risico

Volgens analisten zijn de Chinese plannen niet zonder risico voor de economische groei. "Jinping wil de bedrijven efficiënter en winstgevend maken. Maar door mensen zonder de juiste kwalificaties of ervaring aan te werven, zal de president economische schade berokkenen aan de overheidsbedrijven", oordeelt Arthur Ding. Volgens een andere expert, Song Zhongping, zullen de bedrijven de instructies van de regering opvolgen als een 'politiek bevel'. In een uitgelekt regeringsdocument staat dat "het de plicht en de verantwoordelijkheid van de staatsbedrijven is veteranen op te vangen en hen een baan te geven".

De afgelopen jaren heeft China fors geïnvesteerd in modernere uitrusting, zoals de nieuwste onderzeeërs en het eerste Chinese vliegdekschip. Maar verschillende topmannen in het leger maken zich zorgen over de besparingen bij het personeel. Het Chinese leger telt 2,3 miljoen manschappen. (NS)

Lees meer over:

Onze partners