Charles Michel: ‘Ik laat niemand het energiepact torpederen, het werk gaat voort’

Archiefbeeld © Belga Image

Premier Charles Michel is niet van plan om het Energiepacht en de bijhorende kernuitstap in 2025 te laten kelderen door regeringspartner N-VA. ‘Ik laat niemand het Energiepact torpederen. Het werk gaat voort’, zet hij de puntjes op de ‘i’.

In een interview met Le Soir zegt de premier dat een kernuitstap realiseren tegen 2025 ‘extreem moeilijk wordt’, al blijft hij zelf wel achter de richtdatum staan. Hij legt de bal in het kamp van de gewesten, die concrete voorstellen moeten formuleren over hoe de kernuitstap in 2025 toch haalbaar is. ‘Mijn intuïtie zegt dat als iedereen volledig mee is, we 2025 misschien nog kunnen halen.’

Verschillende oppositiepartijen hadden die uitspraken van de premier opgevat als een ‘knieval’ voor N-VA, die dinsdag bij monde van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy in Terzake liet weten het Energiepact niet te zullen goedkeuren omdat een kernuitstap in 2025 onhaalbaar is. Maar dat klopt niet, zegt het kabinet-Michel nu. ‘Ik laat niemand het Energiepact torpederen. Het werk gaat voort.’ De eerste minister ‘zal toezien op de loyale uitvoering, te goeder trouw, van de wet die voorziet in de kernuitstap in 2025 en van het regeerakkoord’, klinkt het.

Het ontwerpakkoord dat de vier energieministers maandag bereikten, vormt volgens Michel ‘een nuttige werkbasis waarop kunnen voortbouwen met het oog op het sluiten van een Energiepact’.

‘Status quo zonder pact is in ieder geval geen optie. Dat leidt op termijn tot een black-out en een ongecontroleerde stijging van de facturen voor de gezinnen en ondernemingen’. Het punt wordt donderdag besproken in de kern, zegt Michel nog. Maar hij nodigt ook oppositie en middenveld uit ‘om blijk te geven van verantwoordelijkheidszin en simplismen en karikaturen te vermijden.’

‘Het gaat hier om een parlementslid dat zich uitspreekt, niet om een minister van de Vlaamse regering. We zullen zien wanneer iedereen zich uitspreekt’, zo reageerde federaal minister van Energie Marie Christine Marghem al op de uitspraken van N-VA-parlementslid Andries Gryffroy.

Eerder op de dag uitte de oppositie kritiek op het interview dat Michel gaf aan Le Soir. Volgens Kristof Calvo van Groen ‘laat Charles Michel de kernuitstap los onder druk van N-VA’, zegt hij op Twitter. ‘Onbegrijpelijk’, vindt de fractieleider in de Kamer. Ook aan de overkant van de taalgrens reageert de oppositie misnoegd. Voor Jean-Marc Nollet van Ecolo ‘bezwijkt Michel onder het dictaat van N-VA’. De uitspraken van Michel ‘zaaien opnieuw twijfel’ over het akkoord over de kernuitstap in 2025, en omdat de premier de verantwoordelijkheid bij de gewesten legt, ‘communautariseert hij het debat’

. Eenzelfde geluid bij de PS: ‘in plaats van druk te zetten op de regio’s, die hun werk hebben gedaan, zou Michel – voor een keer – niet moeten bezwijken voor de N-VA’, zegt Kamerlid Karine Lalieux op Twitter. ‘Kernenergie heeft geen plaats meer in België’, vindt ze.

Greenpeace: ‘N-VA verkiest verrotting boven verandering’

Milieuorganisatie Greenpeace is niet te spreken over de positie van N-VA in het energiedossier. De partij wil het ontwerpakkoord van Energiepact niet goedkeuren, omdat een kernuitstap tegen 2025 ‘onhaalbaar’ is, en ‘verkiest daarmee verrotting boven verandering’, vindt Greenpeace.

De vier energieministers van ons land landden maandagavond met een ontwerptekst voor een nieuw Energiepact, dat nu door de verschillende regeringen moet worden goedgekeurd. Dat lijkt niet van een leien dakje te zullen lopen. N-VA wil niet mee, maar zit Vlaams en federaal wel in de meerderheid.

‘De kracht van verandering geldt blijkbaar niet als het over onze energiebevoorrading gaat’, reageert Greenpeace. ‘De blokkering van het energiebeleid door de N-VA brengt de elektriciteitsbevoorrading van ons land in gevaar en dreigt ons afhankelijk te houden van onbetrouwbare, verouderde kerncentrales, zegt energie-expert Jan Vande Putte.

De milieuorganisatie legt de bal in het kamp van premier Charles Michel (MR). ‘Hij mag de toekomst en onze energiebevoorrading niet laten afhangen van een partij die blijft steken in het verleden’, besluit Vande Putte.

Partner Content