“Btw-verlaging helpt horeca” (Didier Reynders)

© Belga

De daling van de btw van 21 naar 12 procent in de horeca heeft positieve gevolgen. Het omzetcijfer in de eerste negen maanden van dit jaar ligt voor de hele sector 6,04 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat berichten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure vrijdag.

Het omzetcijfer ging van 4,09 miljard euro tijdens de eerste drie kwartalen van 2009 naar 4,34 miljard euro in de vergelijkbare periode dit jaar. Dat is een bruto stijging van 6,04 procent. De reële groei beloopt 4,25 procent. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) ziet in de cijfers het positieve effect van de btw-verlaging.

De hotels en eetgelegenheden zagen hun omzet zelfs met 8,6 pct stijgen, van 2,912 miljard tot 3,162 miljard euro, blijkt uit de btw-aangiften.

“De btw-verlaging (sinds 1 januari 2010) op maaltijden heeft dus wel degelijk gewerkt”, zegt minister Reynders. “De sector herademt en er is minder in het zwart gewerkt. Het klopt dus niet dat de btw-verlaging een maat voor niets is. Bovendien kost ze de schatkist slechts 230 miljoen euro en niet de geraamde 255 miljoen.”

Reynders wil niet dat de btw bij volgende begrotingsbesprekingen weer wordt opgetrokken naar 21 procent.

In La Dernière Heure gewaagt hij over een nieuwe btw-daling op termijn om uit te komen op 6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content