‘Brexit kost elk Brits gezin jaarlijks 4.300 pond’

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het Britse bbp zou bij een vertrek uit de Europese Unie tegen 2030 zes procent kleiner kunnen uitvallen. Daar heeft Financiënminister George Osborne de Britten voor gewaarschuwd. Voornamelijk de gezinnen zouden volgens hem het zwaarst lijden onder een Brexit.

Maandag stelt Osborne een lijvig rapport van de Britse schatkist voor over de kosten en voordelen van het al dan niet lidmaatschap van de EU. “Voor de Britse economie en de Britse gezinnen zou de EU verlaten neerkomen op zelfpijniging”, waarschuwt Osborne.

Concreet zou elk Brits huishouden 4.300 pond (5.396 euro) per jaar armer af zijn tegen 2030 indien wordt beslist uit de EU te stappen, berekenden de auteurs van het rapport.

Drie mogelijke deals

George Osborne
George Osborne© belga

“Is dit de prijs die wij willen betalen?”, klinkt het bij Osborne. Hij is er van overtuigd dat een Europees lidmaatschap alleen maar voordelen heeft voor de Britse economie. “Een open economie binnen de Europese Unie zorgt voor meer concurrentie tussen de bedrijven, waardoor de gezinnen meer keuzevrijheid krijgen. Daarenboven worden ondernemingen voortdurend gestimuleerd om te innoveren”, zegt hij in The Guardian.

De auteurs van het rapport onderzochten de gevolgen van drie mogelijk deals die het land kan sluiten met de Europese Unie na een brexit. Een daarvan is een overeenkomst gebaseerd op de handelsovereenkomst EU-Canada. Onder meer de Londense burgemeester, Boris Johnson is daar een voorstander van. Concreet betekent de overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada dat meer dan 99 procent van de invoertarieven in zowel de Europese Unie als in Canada worden geschrapt.

Een tweede optie is een ‘Noorse overeenkomst’, waarbij het Verenigd Koninkrijk toegang krijgt tot de interne markt van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk zou in dat geval nog steeds bijdragen aan de EU-begroting , maar zou geen zeggenschap hebben over de regels. De zogenaamde ” clean break ” is een derde optie waarbij de het Verenigd Koninkrijk en de andere landen waarmee het handel drijft zich houden aan de regels die zijn opgelegd door de Wereldhandelsorganisatie.

“Alleen maar nadelen”

“Alle opties hebben nadelen. Als we kiezen voor een deal in de lijn van de Handelsovereenkomst EU-Canada is een economisch verlies van 6 procent van het bbp onvermijdelijk”, zegt Osborne. Voorts benadrukt hij dat een Brexit niet alleen nadelig is voor de handel met de Europese Unie. “We sluiten ons ook af met de rest van de wereld”, benadrukt hij in de krant. “Een brexit betekent minder handel en minder investeringen. Wij kunnen er niet om heen: iedereen verliest wanneer wij de Europese Unie de rug toekeren.”

Boris Johnson
Boris Johnson © Reuters

Al lijkt niet iedereen gewonnen voor de stellingen van Osborne. Onder meer John Redwood, lid van de Conservative Party en voorstander van een brexit, verwierp de uitspraken van de Financiënminister. “Het Europese Wisselkoersmechanisme (ERM) heeft al talloze banen vernietigd. De Britse gezinnen zijn daar de dupe van. De mensen mogen geen vertrouwen meer hebben in de voorstanders van een Europees lidmaatschap. Zij herhalen de fouten die zij in het verleden hebben gemaakt”, luidt het argument van Redwood.

Osborne kan wel op steun rekenen van Emmanuel Macron, de Franse minister van Economie. Hij is er ook van overtuigd dat een brexit enkel maar nefaste gevolgen heeft voor de Britse economie. “Vandaag staat het Verenigd Koninkrijk stevig in zijn schoenen net omdat het lid is van de Europese Unie. Als het land bijvoorbeeld een overeenkomst wil sluiten met China kan het betere voorwaarden afdwingen als lid van de Europese Unie dan als het Verenigd Koninkrijk afzonderlijk”, zei hij in een interview met BBC1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content