'Brexit kost België miljarden'

25/03/16 om 05:46 - Bijgewerkt om 05:45

Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kost de Belgische economie tegen eind 2017 een half procent van ons bbp. Dat blijkt uit een studie van ING.

'Brexit kost België miljarden'

© reuters

Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad. Vooral de Belgische uitvoer over het Kanaal zou een stevige tik krijgen.

Minder export zou de EU volgens ING 0,16 procent van het bruto binnenlands product kosten. Voor België is het exporteffect echter veel groter, gezien het belangrijke aandeel van de uitvoer in onze economie. Sommige sectoren, zoals voeding en dranken (8,7 pct), transport (16 pct) en textiel (13,4 pct), halen opvallend veel van hun toegevoegde waarde uit de export naar het Verenigd Koninkrijk en zijn dus extra kwetsbaar.

Als land van spaarders zou België ook bovengemiddeld getroffen worden door een negatief vermogenseffect, en daarenboven is 2,8 pct van onze jobs gerelateerd aan de vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Het totale effect van een "Brexit" kost de Belgische economie volgens ING 0,5 procent van het bbp, goed voor ongeveer 2,1 miljard euro. Dat is meer dan het EU-gemiddelde, dat op 0,3 procent geraamd wordt.

(Belga/RR)

Onze partners