Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl is redacteur bij Trends
Opinie

08/09/14 om 11:54 - Bijgewerkt om 12:50

Boeren zijn meer gelijk dan de anderen

"Alle dieren zijn gelijk. Maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere." Het blijft een klassieke quote, uit de roman Animal Farm van de Brit George Orwell.

Het citaat is ook bijzonder toepasselijk op onze economie. De vanzelfsprekendheid waarmee de landbouwers weer aanschuiven aan de subsidietrog, is stuitend. Rusland boycot onze appels, peren, paprika's of komkommers? Hop, open gaat de bedelende boerenhand, en meteen stroomt rijkelijk het Europese subsidiemanna. Waarom worden de autoproducenten, de brouwers, de luchtvaartmaatschappijen, de machinebouwers, gespecialiseerde touroperators naar Oost-Europa, of wie dan ook, niet in gelijke mate bedeeld?

Delen

De vanzelfsprekendheid waarmee de landbouwers weer aanschuiven aan de subsidietrog, is stuitend

Sinds 2003 is het landbouwbeleid grondig hervormd. De grootschalige subsidiestroom werd herzien. Landbouwspecialisten predikten toen het enorme onheil dat de boeren zou overkomen, nu ze weerloos werden overgeleverd aan de wilde vrije markt. Oké, het voorbije decennium schommelden de landbouwprijzen volop. Maar de boeren investeerden de voorbije jaren ook meer dan ooit, want tot hun eigen verbazing ontdekten ze plots de geneugten en kansen van die wereldwijde vrije markt. Belgisch voedsel wordt wereldwijd begeerd als kwaliteitsproduct, de nieuwe groeilanden stuwen de vraag. Met als resultaat een boerenjaar voor de melkboeren in 2013.

Maar dan is er nu weer die terugslag, met de subsidievraag. Het geklaag en gezaag om overheidstussenkomst zit de boeren blijkbaar in de genen

Lees meer over:

Onze partners