Boer verdient nog helft van loontrekkende

© Belga

De Boerenbond wijst met beschuldigende vinger naar Europa.

Het inkomen van de gemiddelde Vlaamse landbouwer zal dit jaar nog zo’n 50 procent lager liggen dan het gemiddelde inkomen van de Vlaamse loontrekkende. Dat besluit de Boerenbond uit een studie van het Vlaamse landbouwinkomen voor 2012.

Rampjaar 2011 In vergelijking met de voorgaande jaren blijft het inkomen verder dalen, met uitzondering van 2011. Toen lag het inkomen nog iets lager dan dit jaar, maar de Boerenbond vindt die vergelijking zinloos omdat dat met de EHEC- en Duitse dioxinecrisis een rampjaar voor de landbouw was.

Grote verschillen De gemiddelde landbouwer bestaat natuurlijk niet, geeft François Huyghe van de Boerenbond toe. “Het is wel zo dat de inkomens in de sector grote verschillen kennen. Er zijn land- of tuinbouwers die meer verdienen dan de gemiddelde Vlaming, natuurlijk. Maar er zijn er ook die op de grens van de armoede leven.”

Europa

“Het Europees beleid hield vroeger iedereen op de boot, en dat is sinds 2003 niet langer het geval”, aldus Huyghe. “De effecten van de regels die Europa in 2003 goedkeurde, zijn sinds 2007 zichtbaar. Tot dan was Europa zeer actief in het prijzenbeleid, terwijl vandaag de dag de vrije markt veel meer speelt.”

“Het prijsniveau in de sector is structureel te laag: de omzet stijgt met 20 procent in vergelijking met de referentieperiode 2003-2007, maar de kosten stijgen met 35 procent. De boer slaagt er dus onvoldoende in om zijn kosten door te rekenen naar de volgende schakel in de keten. De Vlaamse landbouwbedrijven, meestal familiebedrijven, zijn niet groot genoeg om hun stempel te drukken op het prijzenbeleid, dat Europees of internationaal geregeld wordt.”

Onrust

Die prijsschommelingen zijn problematisch, aldus de Boerenbond. Het veroorzaakt “veel onrust en maakt het moeilijker om bedrijfsbeslissingen op (middel)lange termijn te nemen”.

Het prijzenvangnet dat Europees Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos heeft voorgesteld, “blijkt slechts te werken in extreme crisissituaties”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content