Belgische staat verdient 700 miljoen aan banken

02/09/10 om 08:13 - Bijgewerkt om 08:13

Bron: Trends

De federale regering verdient dit jaar netto bijna 700 miljoen euro aan de financiële instellingen die ze vorig jaar en in 2008 moest redden. In de periode 2010-2014 kan de opbrengst oplopen tot meerdere miljarden.

Belgische staat verdient 700 miljoen aan banken

© belga

Dat leidt De Tijd donderdag af uit een rapport van het monitoringcomité voor de begroting.

De overheid diende destijds 20,2 miljard euro uit te trekken om Dexia, Ethias, Fortis Bank en KBC te redden. Daarvoor diende ze zich zwaar in de schulden te steken. Bovendien werden nog eens voor tientallen miljarden euro's waarborgen verleend.

Daar staan echter allerlei vergoedingen en inkomsten tegenover. Het monitoringcomité, dat voor de regering in lopende zaken de federale begroting in het oog houdt, raamt die inkomsten voor 2010 op 1,2 miljard euro. Maar dat is een brutobedrag. Netto gaat het om een kleine 700 miljoen euro, na aftrek van de terugbetaling van leningen en vooral van de rente die de staat moet betalen op de schulden die hij aanging voor de onderstutting van de sector.

Voor de periode 2010-2014 komt het monitoringcomité aan in totaal 9,48 miljard euro inkomsten. Netto is het zowat 6 miljard, tenminste als de te betalen rente niet zou veranderen en de hele situatie ongewijzigd blijft. Maar de regering kan beslissen een of andere afspraak om te gooien of een participatie te verkopen. Er zijn ook nog allerlei garantieregelingen van kracht die de factuur fors kunnen doen oplopen als ze actief worden.

Lees meer over:

Onze partners