Belgische sperperiode voor Europees Hof

29/09/11 om 18:38 - Bijgewerkt om 18:38

Bron: Trends

De Europese Commissie gaat de Belgische sperperiode voor de koopjesperiode aanvechten bij het Europese Hof van Justitie. Dat meldt de Europese Commissie donderdag.

Belgische sperperiode voor Europees Hof

© belga

De sperperiode bepaalt dat handelaars drie weken voor de start van de koopjesperiode geen prijsverlagingen mogen aankondigen. Volgens de Europese Commissie is het tijdelijke verbod op aankondigingen van prijsverlagingen in strijd met een richtlijn uit 2005 inzake oneerlijke handelspraktijken, die consumenten moet beschermen tegen misleidende en agressieve reclame.

De Commissie stuurde België in maart 2011 al een aanmaning om de wetgeving in overeenstemming te brengen met de richtlijn, maar ons land legde die oproep naast zich neer. Daarom trekt de Commissie nu naar het Hof in Luxemburg.

In juli boog het Hof zich al eens over een prejudiciële vraag van de rechtbank van koophandel van Dendermonde over de sperperiode. Dat leverde geen eenduidig antwoord op de verenigbaarheid van de regel met het Europese recht op. Het Hof stelde toen dat de nationale rechter moet uitmaken of de regel dient om de consument te beschermen. Is dat het geval, dan is het algemeen verbod in strijd met de Europese regels.

Reacties

In een reactie verklaarde de ontslagnemende regering ervan overtuigd te zijn dat ze over goede argumenten beschikt om een sperperiode van drie weken te behouden. Werkgeversorganisatie Unizo noemt de druk vanuit Europese Commissie op Belgische sperperiode ongerechtvaardigd, maar zegt niet verrast te zijn. Volgens Unizo is het niet aan de Europese Commissie om het Hof van Justitie politiek onder druk te zetten. "In een recente beschikking liet het Europees Hof immers al verstaan dat het de nationale rechter toekomt om te oordelen of de sperperiode is ingegeven vanuit consumentenbescherming of met het doel om de eerlijke concurrentie tussen handelaars te vrijwaren," luidt het.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners