Belgische lonen stijgen weer te snel

05/11/10 om 07:10 - Bijgewerkt om 07:10

Bron: Trends

De lonen van de Belgische werknemers zijn in de periode 2009-2010 opnieuw meer gestegen dan de lonen in de buurlanden.

Belgische lonen stijgen weer te snel

© belga

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

De uiteenlopende loonevolutie blijkt uit het jaarlijkse loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Dat rapport wordt pas volgende dinsdag officieel bekendgemaakt, maar De Standaard kon het al inkijken.

Volgens de wet op de vrijwaring van de concurrentiekracht, die dateert van 1996, mogen de Belgische lonen niet sneller stijgen dan in de drie grote buurlanden. Het is de taak van de CRB om de loonevolutie in ons land te vergelijken met die in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Volgens het nieuwe CRB-rapport gingen de lonen bij de buren in de periode 2009-2010 met 3,4 procent omhoog. In België was er in de voorbije twee jaar een loonkostenstijging met 3,9 procent.

Het belangrijkste onderdeel van die 3,9 procent was de loonindexering, de automatische aanpassing van de lonen van de Belgische werknemers aan de gestegen consumptieprijzen (de inflatie).

De conclusie is duidelijk: de lonen in België zijn, weeral, sneller gestegen dan in de buurlanden. Ook in de vorige CRB-rapporten werd dat aangetoond. Dit is nefast voor de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven.

Onze partners