Belgische autosector heeft meer dan 3.000 vacatures

28/03/14 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

Bron: Trends

Door de uitstroom van heel wat pensioengerechtigde werknemers de komende jaren en de trage instroom van nieuwe medewerkers, dreigt op korte termijn een groot tekort.

Belgische autosector heeft meer dan 3.000 vacatures

Meer dan 3.000 vacatures blijven momenteel oningevuld in de autosector in België. Door de uitstroom van heel wat pensioengerechtigde werknemers de komende jaren en de trage instroom van nieuwe medewerkers, dreigt op korte termijn een groot tekort aan goede monteurs, elektriciens, mecaniciens en koetswerkherstellers, waarschuwt sectorfederatie Federauto.

Volgens Federauto, dat zich baseert op statistieken van de opleidingscentra over het hele land, is het aantal afgestudeerden in richtingen voor de autosector tussen 2005 en 2010 met 17 procent gedaald.

Bovendien gaan veel afgestudeerden als technici aan de slag in andere sectoren. Zo werkt, vijf jaar na afstuderen, nog amper een op de acht in de autosector.

Daarom lanceert Federauto tijdens haar beurs AutoTechnica van 30 maart tot en met 2 april op de Heizel in Brussel een vacaturedatabase en dit met de drie regionale werkgelegenheidsbureaus VDAB, Actiris en Forem.

'Het is dan ook de hoogste tijd om jongeren te motiveren en de verwachtingen van autosector en onderwijs beter op elkaar af te stemmen', aldus de federatie.

Wedstrijd

Federauto organiseert traditiegetrouw ook nog de Gouden Autosleutelhanger-wedstrijd op 8 mei bij Educam in Lokeren. In die wedstrijd treden jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs en Syntra met mekaar in competitie, en gaan ze samen op zoek gaan naar de beste leerling autotechnieken.

De winnende school ontvangt die dag uit handen van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits een auto voor educatieve doeleinden. (Belga/KVDA)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Permanent verbonden

Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag ...

Onze partners