België steekt kop in het zand voor nieuwe Eurostat-voorschriften

© reuters
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Eurostat wil dat België de kapitaalinjectie van 2,9 miljard euro in Dexia in zijn begroting opneemt. Dat is een gevolg van de nieuwe voorschriften die het Europees statistisch bureau uitvaardigde en waarvoor België de kop in het zand lijkt te steken.

Eurostat wil dat België de kapitaalinjectie van 2,9 miljard euro in Dexia in zijn begroting opneemt. Dat is een gevolg van de nieuwe voorschriften die het Europees statistisch bureau uitvaardigde en waarvoor België de kop in het zand lijkt te steken.

In 2008 aanvaardde Eurostat dat de eerste kapitaalverhoging van Dexia buiten de begroting gehouden werd. De regering hoopte dat dit ook deze keer het geval zou zijn. Maar intussen zijn de spelregels veranderd, vertelt Frans De Braekeleer, hoogleraar publieke economie aan de Antwerp Management School.

“Eurostat stelde tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009 vast dat verschillende lidstaten geld stopten in zwaar verlieslatende financiële instellingen met weinig toekomstperspectief, enkel opdat ze niet zouden omvallen. Daarop oordeelde het statistisch bureau dat zulke praktijken een andere boekhoudkundige verwerking vergen. In maart 2012 publiceerde ze haar nieuwe richtlijnen voor de statistische verwerking van staatssteun aan financiële instellingen.”

Daarin staat te lezen dat investeringen in financiële instellingen een bepaalde return on investment moeten opleveren, zo niet is er voor Eurostat geen sprake van een kapitaalinjectie maar van een kapitaaltransfer. En een kapitaaltransfer naar een zwaar verlieslatende bank moet expliciet als een uitgave in de begroting opgenomen worden, aldus Eurostat.

Begrotingstekort naar 3,6%

De situatie rond Dexia is dan ook vrij duidelijk, vindt professor De Braekeleer: “België en Frankrijk krijgen voor hun kapitaalinbreng Dexia-aandelen die zo goed als waardeloos zijn en waarvan het vooruitzicht op een return vrijwel nihil is. Vormelijk lijkt de operatie te kloppen: het ingebrachte kapitaal wordt vergoed met aandelen.

Maar Eurostat kijkt naar de grond van de zaak. En dan zie je dat het geïnjecteerde kapitaal alleen dient om de verwachte verliezen op te vangen. Bovendien is de kapitaalverhoging exclusief voorbehouden aan de twee staten. Er zijn geen private investeerders die vers kapitaal aanbrengen. Ook dat wijst erop dat er geen vooruitzicht meer is op een marktconforme return on investment.”

De kans is dus heel groot dat Eurostat ons land verplicht de kapitaalinjectie in de begroting van 2012 op te nemen. Daardoor dreigt het begrotingstekort niet uit te komen op 2,8 procent van het bbp, maar op 3,6 procent.

Lees meer over de impact van de nieuwe Eurostat-regels voor de Belgische begroting en overheidsschuld in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content