Belg krijgt gemiddeld 342 euro terug van de fiscus

22/09/10 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

Bron: Trends

De gemiddelde Belgische belastingbetaler kreeg over het aanslagjaar 2009 (inkomsten 2008) 342 euro terug van de fiscus. Dat is fors meer dan in voorgaande jaren. In het aanslagjaar 2008 ging het nog om 280 euro en in 2007 om 232 euro.

Belg krijgt gemiddeld 342 euro terug van de fiscus

© Epa

Dat meldt De Tijd woensdag.

De scherpe stijging is volgens de fiscus vooral het gevolg van de grotere belastingaftrek. "De investeringen in energie-besparing en de dienstencheques, die relatief nieuwe aftrekposten zijn, verleiden steeds meer belastingbetalers", aldus de fiscus.

Kwatongen zullen beweren dat de belastingbetalers de Belgische staat steeds meer geld lenen aan een nulrente-tarief. "Die kwatongen hebben geen ongelijk", zegt Jean-Pierre Bours, fiscaal advocaat en professor aan de Universiteit van Luik. Hij wijst er ook op dat er gemiddeld twee jaar ligt tussen de voorafbetaling en de terugbetaling door de fiscus.

1 op 3 moet bijbetalen

Niet elke Belg leent gratis aan de overheid. Een belastingplichtige op de drie moet belastingen bijbetalen. "Zij moeten dat geld sneller aan de staat overmaken. Bovendien rekent de overheid verwijlinteresten aan bij de minste laattijdigheid. Misschien moeten we aan het grondwettelijk hof een vraag stellen of het niet gaat om discriminatie", besluit Bours.

Onze partners