Begrotingsevenwicht geen bittere noodzaak meer voor CD&V

Sophie Wilmès, Charles Michel, Kris Peeters © belga

Na N-VA en MR oordeelt ook CD&V dat de begrotingssanering de jobcreatie en de prille groei niet mag fnuiken. Dat betekent dat een begrotingsevenwicht in 2018 niet per se hoeft.

Om de begroting op de rails te houden, moet de federale regering volgens het monitoringcomité dit en volgend jaar op zoek naar 2,4 miljard euro. De afspraken met Europa houden in dat ons land in 2018 opnieuw met een structureel begrotingsevenwicht aanknoopt. Dat betekent dat er in 2018 ook nog voor 3,2 miljard euro beknibbeld moet worden.

Vraag is of te scherp saneren het prille economische herstel niet zal dwarsbomen.

Bepaalde economen naar wie Peeters verwijst, blijken erg sceptisch. ‘Verlaat het onrealistische streven naar een begrotingsevenwicht in 2018’, waarschuwden Thomas Van Rompuy en Bruno Colmant van Bank Degroof Petercam vorige week nog.

“Als minister van Werk en Economie ben ik bezorgd dat besparingen gaan wegen op de groei en de jobcreatie”, benadrukt minister Peeters maandag in De Standaard.

Peeters wil dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) duidelijk maken of 2018 het streefdoel blijft, ‘want zij zullen de begroting moeten verdedigen bij Europa’.

Volgens de woordvoerder van Wilmès is het klaar en duidelijk: ‘De Europese Commissie vraagt geen evenwicht in 2018 maar eerder een vermindering van het tekort jaar na jaar’.

Nochtans werd Wilmès, die in maart al pleitte voor een uitstel, uitgerekend door Peeters in De Standaard teruggefloten. Dat Peeters nu zelf bereid blijkt de begrotingsteugels te vieren, dankt hij naar eigen zeggen aan ‘voortschrijdend inzicht’.

Hoewel er binnen de regering nog geen overeenstemming werd bereikt over het bijstellen van het streefdoel , volgt CD&V nu het standpunt – wat de begrotingsambitie voor 2018 betreft – van coalitiepartners N-VA en MR.

Bij Open Vld fronst vicepremier Alexander De Croo evenwel de wenkrauwen. “Het overheidsbeslag blijft heel hoog. Je gaat mij niet vertellen dat er geen ruimte meer is om slim te besparen”, luidt het. Volgens De Croo blijft 2018 tot nader order de afspraak, al houdt hij een slag om de arm. “We hebben altijd gezegd dat het ons in de eerste plaats te doen is om hervormingen die goed zijn voor de jobcreatie en de groei”. (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content