Bart Van Craeynest (Petercam): "Een eerste stap, maar er moeten er nog veel volgen"

05/07/11 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Bron: Trends

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van het beurshuis Petercam, is tevreden dat Elio Di Rupo in zijn nota een aantal PS-taboes aanpakt.

Bart Van Craeynest (Petercam):  "Een eerste stap, maar er moeten er nog veel volgen"

© belga

"Bij mijn weten is het de eerste keer dat de automatische koppeling van de ambtenarenpensioenen aan de ambtenarenlonen ter discussie wordt gesteld, net als de berekening van de ambtenarenpensioenen. Ook worden er kleine stappen gezet in de afbouw van de werkloosheidsuitkeringen. En eindelijk wordt de groeinorm van 4,5 procent in de sociale zekerheid aangepakt. Die was echt onhoudbaar." Maar Vancraeynest waarschuwt tegelijk: "Deze nota is een eerste stap. Als dit het definitieve voorstel is van de PS, dan heb ik er wel een probleem mee. Na deze eerste stap moeten er nog veel andere volgen. Op het eerste gezicht kleine maatregelen hebben op termijn wel een effect, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd voor vrouwen in de jaren negentig."

De Petercam-hoofdeconoom is veel kritischer voor de manier waarop Elio Di Rupo 2 miljard euro wil vinden om de begroting te saneren. Hij stelt een mix voor van besparingen (37%), nieuwe en/of hogere inkomsten (27%) en 'diverse maatregelen' (30%). Vancraeynest: "Met enkel besparingen kan je er niet komen. En met de PS in een regering zijn belastingen bijna onvermijdelijk. Maar de nadruk ligt toch wel sterk op het belasten van spaarders. Dat de roerende voorheffing wordt verhoogd, is op zich geen probleem want België was daarmee in Europa een beetje een uitzondering. Maar er zijn ook andere maatregelen, zoals een tijdelijke vermogensbelasting, die ik niet goed vind. Ik ben eerder een voorstander van extra belastingen op consumptie. Positief is wel dat Di Rupo begrepen heeft dat extra belastingen op arbeid uitgesloten zijn."

A.M.

Lees meer over:

Onze partners