Barroso looft Europese aanpak crisis

07/09/10 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

Bron: Trends

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde dinsdag tijdens zijn State of the Union dat de economische vooruitzichten er vandaag beter uitzien dan een jaar geleden het geval was. Volgens Barroso is dat niet alleen te danken aan de groei die aantrekt, maar ook aan het beleid van de Europese Commissie.

Barroso looft Europese aanpak crisis

© Commissievoorzitter José Manuel Barroso (belga)

In zijn toespraak legde de Commissie-voorzitter de nadruk op
sociaal-economische thema's. Barroso stelde onder meer voor om samen met de Europese Investeringsbank Europese obligatieleningen in het leven te roepen om grote infrastructuurwerken mee te financieren. Sommige lidstaten zoals
Duitsland hebben zich tot vandaag verzet tegen een dergelijk plan.

Barroso liet voorts duidelijk verstaan dat de Commissie onderzoekt hoe ze de inkomsten van de EU kan laten groeien. Dat zou gebeuren via de aanpassing van het systeem waarop de Unie via transfers van de nationale regeringen wordt gefinancierd.

"Indien de lidstaten hun EU-bijdrage niet kunnen verhogen, moet Europa naar andere middelen op zoek gaan", verduidelijkte Barroso, die eraan toevoegde dat het voor de lidstaten zelf belangrijk is om synergieën te vinden die zorgen voor terugwineffecten.

De Commissie zal zich de komende jaar richten op vijf hoofdthema's:

economische crisis en economisch bestuur (de voorstellen hierover volgen op 29 september) herstel van de economie en de werkgelegenheid Europese ruimte inzake justitie en veiligheid onderhandelingen opstarten over een moderne begroting voor de EUEuropese vertegenwoordiging op internationaal niveau

De volledige toespraak van Barroso vindt u hier (pdf)

Lees meer over:

Onze partners