Banken krijgen volgend jaar Europees toezicht

© Belga

De Europese Centrale Bank ECB zal vanaf volgend jaar zowat 6.000 banken in Europa controleren.

Nadat het wettelijk kader tegen eind dit jaar vastgelegd zal zijn, zal het nog minstens 1 à 2 maanden duren eer het gemeenschappelijk toezichtmechanisme voor de banken in de eurozone van start kan gaan. Dat heeft ECB-voorzitter Mario Draghi gezegd op de Europese top.

Bankentoezicht

De 27 staats- en regeringsleiders kwamen overeen dat de lidstaten en het Europees Parlement vóór 1 januari 2013 een akkoord moeten vinden over het bankentoezicht. “Het prikken van die datum is een belangrijke stap vooruit”, becommentarieerde Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy achteraf. Op de vorige top in juni klonk het nog dat het einde van 2012 “overwogen” moest worden voor het vinden van een akkoord.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso zei dat het Mario Draghi was die benadrukte dat het opzetten van het toezicht verschillende maanden tijd zal vragen. De ECB zal “minstens 1 à 2 maanden nodig hebben”, citeerde Barroso de ECB-topman. In hun conclusies schrijven de 27 dat de inwerkingtreding “in de loop van 2013” zal gebeuren. Ze benadrukken overigens dat de scheiding tussen het monetaire beleid van de ECB en haar nieuwe supervisiefuncties “duidelijk” moet zijn.

Het toezicht zal gelden voor alle banken van de eurozone. De ECB is de hoofdverantwoordelijke maar zal nauw samenwerken met de nationale toezichthouders in de eurolanden.

Noodfonds

Over de directe herkapitalisering van de banksector door het noodfonds ESM werden op de top geen knopen doorgehakt. Het zijn de ministers van Financiën van de eurozone die over de criteria zullen beslissen. Er wordt weliswaar herhaald dat de herkapitalisering mogelijk zal zijn van zodra het toezichtmechanisme actief is. Spanje had graag meer duidelijkheid, maar “ik kan u geen exacte datum geven”, zei Van Rompuy aan de pers.

De Belg zag trouwens zijn mandaat herbevestigd om tegen de top van december zijn rapport over de toekomst van de eurozone af te werken. Hij zal de komende maanden onder meer onderzoeken of het opportuun is dat de lidstaten met de Europese instellingen contracten afsluiten over de hervormingen die ze moeten doorvoeren.

Index

Gevraagd wat dit betekent voor de Europese druk voor wijzigingen aan het Belgische indexmechanisme, antwoordde premier Di Rupo dat “een contract gesloten wordt door twee partijen”. Hij herhaalde ook dat het doel dat met de gevraagde hervormingen bereikt moet worden duidelijk moet zijn, maar dat over de weg daar naartoe de nodige flexibiliteit ingebouwd moet worden. Hoe dan ook, zei hij over het Europese economische beleid, “moeten we leren aanvaarden dat het onvermijdelijk is dat er meer en meer harmonisering en coherentie komt”.

Europese begroting

Een andere piste die Van Rompuy gaat onderzoeken, is die van de creatie van een aparte begroting voor de eurozone. Het voorbereidende werk zal de komende maanden losstaan van de onderhandelingen over de volgende Europese meerjarenbegroting, luidt het. Over dat ‘meerjarig financieel kader’ moet tegen eind dit jaar overeenstemming bereikt worden.

Barroso besloot zijn persconferentie door te zeggen dat op de eerste dag van de top “veel voorbereidend werk is gedaan om de komende maanden de nodige beslissingen te kunnen nemen”. De staats- en regeringsleiders nog samen over de relaties tussen de EU en haar strategische partners, met China voorop. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content