Banenrapport VS opent deur voor renteverhoging

07/08/15 om 15:58 - Bijgewerkt om 16:23

De werkgelegenheid in de VS nam in juli aanzienlijk toe, wat wijst op een aantrekkende economie. Voldoende redenen voor de Federal Reserve (FED) om de rente te verhogen in september.

Banenrapport VS opent deur voor renteverhoging

© reuters

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er in juli in de Verenigde Staten 215.000 banen bij, de landbouwsector niet meegerekend. Dat is wel minder dan de 225.000 nieuwe banen waar analisten op hadden gerekend.

Maar tegelijk werden de cijfers van de voorgaande maand opwaarts bijgesteld. Uit een nieuwe raming blijkt namelijk dat er in juni 231.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. Dat zijn er omgerekend 8.000 meer dan bij een eerdere raming.

De werkloosheidsgraad in de VS bleef stabiel op 5,3 procent, en stabiliseert daarmee op het laagste peil in zeven jaar.

Het gemiddelde uurloon nam vorige maand toe met 0,5 procent. Op jaarbasis is er sprake van een toename met 2,1 procent.

Volgens Tom Porcelli, chief economist bij RBC Capital Markets in New York, is de kans groot dat de werkgelegenheidscijfers zullen leiden tot een renteverhoging in september.

Ook volgens Danny Reweghs, directeur analyse en strategie bij MoneyTalk, is het moment gekomen om geleidelijk aan de rente op te trekken. "Iedereen is er lang genoeg op voorbereid. De Federal Reserve krijgt op 17 september de kans om de 'historische beslissing' nu eindelijk te nemen", aldus Reweghs.

(Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners