Athene verwerpt tegenvoorstel schuldeisers

24/06/15 om 18:09 - Bijgewerkt om 19:53

Nadat een regeringsbron in Athene eerder al verklaarde dat het IMF de Griekse hervormingsvoorstellen niet aanvaardt, laat Athene nu ook weten dat het de 'tegenvoorstellen' van de schuldeisers verwerpt.

Athene verwerpt tegenvoorstel schuldeisers

Tusk, Varoufakis en Tsipras © reuters

Volgens een Griekse regeringsbron pleiten de instellingen voor een verhoging van de btw voor de horeca van 13 procent naar 23 procent en voor het afschaffen van de fiscale voordelen voor de Griekse eilanden.

Besparingen onvoldoende

De besparingen in de defensie-uitgaven zouden niet, zoals de Grieken hebben voorgesteld, met 200 miljoen euro naar omhoog moeten, maar met 400 miljoen. Ook de bijdragen aan de gezondheidszorg van de gepensioneerden zouden de hoogte in moeten. Wat de pensioenen zelf betreft, willen de schuldeisers - nog altijd volgens Athene - het stelsel van vervroegde pensionering helemaal afschaffen. De pensioenleeftijd zou tegen 2022 opgetrokken moeten worden tot 67 jaar. De Griekse regering heeft dezelfde maatregel voorgesteld, maar mikt op 2025 als einddatum van de hervorming. Momenteel gaan de Grieken gemiddeld op hun 62ste met pensioen.

Vennootschapsbelasting

Voorts zou er in de tegenvoorstellen ook sprake zijn van een verhoging van de vennootschapsbelasting van 26 naar 28 procent. De Griekse regering had 29 procent voorgesteld.

De spanning neemt alweer toe in aanloop van de bijeenkomst van de eurogroep - om 19 uur- in Brussel.

Voor die vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone van start gaat, zit Alexis Tsipras om de tafel met ECB-voorzitter Mario Draghi en IMF-directeur Christine Lagarde. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners