Patrick Claerhout

Arco-dossier: ‘Beweging.net kan niet blijven handen in onschuld wassen’

Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Pas door haar verantwoordelijkheid te erkennen en op te nemen, zal beweging.net de Arco-pagina kunnen omslaan. Niet door snel van naam te veranderen. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

De christelijke arbeidersbeweging, die zich verschuilt achter de naam beweging.net, kan niet blijven de handen in onschuld wassen in het Arco-dossier. Het wordt tijd dat de beweging minstens haar morele verantwoordelijkheid voor de 800.000 Arco-coöperanten, die al jaren wachten op een vergoeding, erkent en opneemt.

Het adviesbureau Deminor dagvaardde deze middag ook Arco-topvrouw Francine Swiggers in zijn procedure tegen de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging. Volgens Deminor bleef Swiggers ook na het uitbreken van de financiële crisis de Arco-aandelen voorstellen als een veilige belegging. Op dat moment was Dexia al in zware problemen en had Arco schulden gemaakt om mee het kapitaal van Dexia te ondersteunen.

Volgens Deminor speelden de Belgische staat en de top van Arco onder een hoedje. De belofte van een staatsgarantie kwam er in ruil voor de bijdrage van Arco tot de eerste redding van Dexia in 2008. Arco-coöperanten werden op die manier overtuigd om hun spaargeld niet terug te trekken. Die staatsgarantie verklaarde de Europese Commissie vorig jaar evenwel nietig. Een oplossing voor de Arco-coöperanten kan daarom het beste de vorm aannemen van een schadeloosstelling wegens misleiding, vindt Deminor.

‘Pas door haar verantwoordelijkheid op te nemen, zal beweging.net de Arco-pagina kunnen omslaan.’

Aan die misleiding is, naast Arco en de Belgische staat, ook beweging.net medeplichtig. De houding van het voormalige ACW in het Arco-dossier is redelijk wraakroepend. Vertegenwoordigers van de Arco-coöperanten die contact namen met hun beweging, werden met bekwame spoed doorverwezen naar de vereffenaars van Arco, op wie de beweging zegt geen enkele vat te hebben. Sinds 2013 is elke verwijzing naar Arco uit het jaarverslag van het ACW geschrapt. Dat is een vorm van doodzwijgen, want de vennootschap is weliswaar in vereffening, maar bestaat nog altijd.

Het kan niet worden ontkend dat beweging.net in het verleden financieel voordeel gehaald heeft uit de investeringen van Arco in de banken Bacob en Dexia. Het kan ook niet ontkend worden dat de beweging uit het hele Arco-verhaal veel meer geld gehaald heeft dan ze er heeft in gestoken. Een redelijke oplossing voor de Arco-coöperanten zal altijd moeten gedragen worden door vier partijen: Arco, de Belgische staat, Belfius én beweging.net.

Het zou beweging.net niet misstaan om zich het lot van de 800.000 Arco-coöperanten aan te trekken. Deze coöperanten waren vaak ook haar leden. Als beweging.net zich voor deze 800.000 mensen niet minstens moreel verantwoordelijk voelt, is er iets fundamenteel fout aan deze organisatie. Pas door haar verantwoordelijkheid te erkennen en op te nemen, en mee te zoeken naar een oplossing, zal beweging.net de Arco-pagina kunnen omslaan. Niet door snel van naam te veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content